У Первомайському районі у селі Чаусове-2 працює територіальна виборча комісія, яка утворена під час попередніх місцевих виборів. Комісія вже «зареєструвала» кандидата на посаду Чаусянського сільського голови та кандидатів у депутати сільської  ради. При цьому село входить до складу Первомайської міської територіальної громади. З цього приводу члени Первомайської районної територіальної виборчої комісії вирішили звернутися до СБУ.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, наразі в Чаусянській сільській виборчій комісії працює 5 осіб, ще троє відмовились працювати, оскільки вважають роботу комісії незаконною. Комісія складається з п’яти осіб: Світлана Криворученко (голова СВК), Альона Бойко (секретарка СВК), Валентина Вітренюк, Ігор Ільїн, Надія Голімбієвська (члени комісії). На першому засіданні члени комісії розглядали питання про реєстрацію кандидатів у депутати Чаусянської сільської ради та кандидата на посаду сільського голови.  Зареєстрували 12 кандидатів і одного на посаду голови – Аркадія Корнацького, народного депутата 8 скликання.  За інформацією, яку надала секретарка комісії, у Чаусове-2-е зареєстровані 394 виборці, 15 із яких не проживають у селі. Варто наголосити, що на сайті ЦВК відсутні дані про цю комісію.

За словами Чаусянського сільського голови Костянтина Токаря, йому не було відомо про роботу цієї комісії, про надання приміщення до нього ніхто не звертався. Він лише дізнався, що секретар сільської ради Ганна Ільїна передала печатку сільської виборчої комісії секретарці СВК Альоні Бойко, за цим фактом сільський голова звернувся з заявою до поліції. Сільський голова наголошує, що в селі тепер буде лише староста, а те, що будуть вибори сільського голови і депутатів сільської ради, вважає недоречним.

Варто зазначити, що за новим адміністративно-територіальним устроєм село Чаусове-2-е тепер входить до складу Первомайської міської громади, тому його мешканці обиратимуть лише голову громади та депутатів до міськради.

6 жовтня на засіданні Первомайської районної ТВК члени комісії обговорили ситуацію, що склалася у селі Чаусове-2-е Чаусянської сільської ради, повідомляє спостерігач ОПОРИ. З приводу роботи сільської виборчої комісії, яка була створена під час попередніх місцевих виборів,  члени районної ТВК вирішили звернутися до Служби безпеки України.

Згідно з частиною 6 статті 203 Виборчого кодексу України районні виборчі комісії формують склад сільських, селищних виборчих комісій у відповідному районі не пізніш як за шістдесят днів до дня чергових виборів. Подання до складу відповідних територіальних виборчих комісій можуть вносити районні організації політичних партій, зазначених у частині другій цієї статті, а у разі їх відсутності у структурі відповідної політичної партії - обласна чи республіканська в Автономній Республіці Крим організація цієї політичної партії згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм. Такі подання вносяться не пізніш як за шістдесят п’ять днів до дня чергових виборів.

Відповідно до частини 3 статті 35 Виборчого кодексу України, для державної реєстрації юридичної особи голова комісії, а в разі його відсутності − заступник голови комісії, а в разі відсутності голови та заступника голови комісії − секретар комісії не пізніш як на четвертий день з дня утворення комісії повинен особисто подати суб’єкту державної реєстрації за місцем розташування окружної чи територіальної виборчої комісії копію відповідної постанови Центральної виборчої комісії чи територіальної виборчої комісії вищого рівня про утворення комісії та заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи. Державна реєстрація окружної (територіальної) виборчої комісії як юридичної особи здійснюється у день надходження документів для проведення державної реєстрації юридичної особи.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)