В Миколаївській області до складу окружних виборчих комісій увійшли 84 представники двох кандидатів у Президенти, з них 56 осіб з попереднього складу ОВК.

До повторного голосування на виборах Президента України, яке відбудеться 21 квітня 2019 року, 10 квітня Центральна виборча комісія оприлюднила новий склад ОВК.

Так, у новому складі окружних виборчих комісій № 127, 128, 129, 130, 131 та 132 спостерігачі ОПОРИ нарахували 35 осіб, які були членами ОВК в першому турі виборів, а наразі представляють інтереси Петра Порошенка. Серед них найбільше осіб, котрі в першому турі представляли інтереси Юрія Тимошенка (6 осіб), Юлії Литвиненко (5 осіб), Володимира Петрова (5 осіб), Олександра Мороза (3 особи), Василя Журавльова (3 особи). Також до складу ОВК було введено сім нових осіб від кандидата Порошенка.

Серед 42 членів шести ОВК Миколаївської області, які представлятимуть інтереси кандидата Володимира Зеленського, 21 особа працювала в першому турі виборів. Тоді вони були членами комісій від: Руслана Ригованова (2 особи), Сергія Капліна (2 особи), Руслана Кошулинського (2 особи), Сергія Носенка (2 особи).

Відповідно до частини 5 статті 85 Закону України «Про вибори Президента України»: Lля проведення повторного голосування з виборів Президента України Центральна виборча комісія не пізніш як за десять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад окружних виборчих комісій у кількості чотирнадцяти осіб - по сім осіб від кожного кандидата, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

У частині 6 та 7 цієї статті зазначено, що кандидати на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, не пізніш як за дванадцять днів до дня повторного голосування вносять до Центральної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу окружних виборчих комісій за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. При розподілі керівних посад в окружних виборчих комісіях Центральна виборча комісія забезпечує для кожного кандидата на пост Президента України рівну кількість посад голови та секретаря окружної виборчої комісії (з можливим відхиленням від рівної кількості не більш як на одну посаду відповідно голови або секретаря комісії). Голова та секретар окружної виборчої комісії не можуть бути представниками одного кандидата на пост Президента України.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
 
(#вибори; #opora; #опора)