Представники Луганських обласних осередків політичних партій Радикальна партія Олега Ляшка та  ВО «Батьківщина» у Facebook заявляють про факти провокацій, спрямованих проти кандидатів у Президенти від зазначених політичних сил – Олега Ляшка та Юлії Тимошенко відповідно. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, на партійному пабліку «Луганська Радикальна партія Олега Ляшка (Луганщина радикальна)» у Facebook партійці повідомляють про те, що ними зафіксовані факти розповсюдження у містах та районах Луганської області неправдивої інформації про виплати «допомоги» від Радикальної партії або самого кандидата в президенти Олега Ляшка.

Голова Луганської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка Григорій Пригеба коментує це так: «Це є провокації, та ми працюємо виключно на авторитет нашого лідера та в агітації використовуємо лише матеріали, які містять вихідні дані та все, що передбачено законодавством. До поліції ми не зверталися та не будемо звертатися, бо це не більше, ніж рівень пліток».

Натомість, прес-служба ВО «Батьківщина» заявляє про аналогічні випадки провокацій проти кандидатки Юлії Тимошенко. Насамперед, у формі обдзвону місцевого населення з пропозиціями виплати грошової допомоги за підтримку Юлії Тимошенко.

Голова Луганської обласної організації «Батьківщини» Ірина Верігіна з цього приводу зазначає: «У самому Сєвєродонецьку від імені «Батьківщини» здійснюється збір персональних даних у формі розповсюдження анкети. У той же час, у Марківському районі зафіксований випадок, коли у селі Курячівка під виглядом представників партії «Батьківщина» розповсюджували газети «Солідарності». Загалом, усе це ми розцінюємо як акції по дискредитації нашої партії та кандидата».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: