У 91 виборчому окрузі Київської області в ніч на 27 червня згоріли автобуси Благодійного Фонду «Руслана Сольвара «Разом у Майбутнє». Днем раніше невідомі зіпсували білборди на користь кандидата у народні депутати Руслана Сольвара.

Зранку 27 липня на фейсбук-сторінці Благодійного Фонду «Руслана Сольвара «Разом у Майбутнє» з’явилася інформація, що близько другої ночі вщент спалено 2 автобуси соціального проекту фонду, які безкоштовно перевозили людей. Пізніше стало відомо, що згоріло 3 автобуси.

фейсбук-сторінка

Про це повідомили у прес-службі фонду, а також опублікували на сторінці у фейсбуці. Також у прес-службі благодійного фонду повідомили, що подія  сталася у Бишеві (Макарівський район – прим.), приблизно з першої до другої ночі. Щодо інциденту звернулися до правоохоронних органів. Станом на вечір 27 червня  у прес-службі фонду  повідомили,  що їм ще не надали  жодних пояснень, зіславшись на   таємницю слідства.

Між тим, відповідаючи на питання, чи пов’язують цю ситуацію з діяльністю Руслана Сольвара як кандидата у народні депутати, у фонді  зазначили,   що благодійний фонд не має відношення до кандидата та його передвиборчої діяльності. Ці автобуси завжди курсували від фонду, понад 5 років та  надавали безкоштовні перевезення. Зазначимо, цей фонд веде свою активність у межах 91 ОВО вже кілька років. У повідомленні на фейсбук-сторінці фонду зазначається, що за цей час, послугою перевезень скористались майже 1 млн громадян.

На сайті Нацполіції Київської області, повідомляється, що «невідома особа шляхом вільного доступу проникла на територію сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, де підпалила автотранспорт. За фактом умисного знищення майна відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України. Працівники поліції проводять усі необхідні оперативні заходи щодо встановлення та затримання винної особи.   Триває слідство».

Крім того, днем раніше, на своїй сторінці у фейсбуці, кандидат у народні депутати Руслан Сольвар, повідомив, що фарбою залили його агітаційний білборд. Ситуацію прокоментували у штабі кандидата, зокрема, як зазначила прес-секретар штабу 28 липня: наразі пошкоджено більше 10 бордів та сітілайтів. Місце локації – місто Фастів.

фейсбук-сторінка

Зазначимо, відповідно до Кримінального Кодексу України, а саме ч. 1 ст. 157, перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права  караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк. У ч. 2 ст. 157 йдеться, що ті  самі діяння, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна можуть каратися  обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)