На Київщині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують спроби видачі  бюлетенів без паспорта. У більшості випадків порушення не відбулися через зауваження ОПОРИ або виборчих комісій.

Однак у селі Домантівка на дільниці 320877 (92 ВО) видали бюлетені без паспортів кільком виборцям. Голова виборчої комісії дала на це дозвіл. Про це повідомив спостерігач  ОПОРИ, присутній на дільниці. Після зауваження спостерігача більше таких випадків не фіксується.

У Шпендівці (93 ВО) на виборчій дільниці № 320554 намагалися видати бюлетень по посвідченню водія, але не зробили цього. Виборець повернувся з паспортом.

У 97 ВО зафіксовано 3 спроби отримати бюлетені без документів, передбачених виборчим законодавством. У селі Калита Броварського району на виборчій дільниці 320248, один виборець забув документи, ще один хотів проголосувати за водійськими правами. Однак у комісії їм проголосувати не дали і повернули додому за паспортами. Також одна жінка без документів хотіла проголосувати у Березані, на виборчій дільниці №321095. Її теж повернули за документами.

Нагадаємо, згідно ч. 3 ст. 2 ЗУ «Про вибори Президента народних депутатів України», документом, який підтверджує громадянство України і є підставою для отримання виборчого бюлетеня і може бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях, є паспорт громадянина України, військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби) та тимчасове посвідчення громадянина України. Зазначимо, що дане правопорушення, згідно з ч. 1 ст.158-1 Кримінального кодексу України,  може каратися штрафом від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів або виправними роботами на строк до 2 років чи обмеженням волі на строк до 3 років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)