У 94 виборчому окрузі мешканцям Обухова Київської області проводили безкоштовний медичний огляд, який організував благодійний фонд «Київська Русь» кандидатки у народні депутати Лариси Ільєнко.

27 червня у  Обухів Київської області для  проведення безкоштовної медичної діагностики  населення завітав благодійний фонд Лариси Ільєнко «Київська Русь».  Лариса Ільєнко – депутатка Обухівської районної ради та кандидатка у депутати по 94  виборчому округу від ВО «Батьківщина, зареєстрована 24 червня.

Благодійна акція анонсувалася на Facebook-сторінці «Лариса Ільєнко. Громадська діячка». В анонсі також зазначалося, що відвідати захід зможуть всі охочі та матимуть можливість безкоштовно перевірити тиск, рівень цукру в крові, а також скористатися послугами офтальмолога і  в разі необхідності безкоштовно отримати окуляри.

Джерело: фейсбук-сторінка Лариса Ільєнко. Громадська діячка.

Місцем для проведення медичного огляду слугував Обухівський районний центр культури та дозвілля. В одному з його приміщень людям, які відгукнулись на запрошення, вимірювали артеріальний тиск, робили аналіз крові для встановлення рівня цукру, працював лікар офтальмолог, за потреби на місці можна було отримати окуляри за виписаним лікарем рецептом.

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, який відвідав благодійну акцію, отримати послуги можна було два дні, 26 та 27 червня, за умови, що бажаючий зареєструється на отримання певної послуги до 12:00. Реєстрація відбувалася безпосередньо в приміщенні. Форма реєстрації містила в собі  прізвище, ім'я та по-батькові,  адресу проживання, також інші графи форми заповнювали самі медики зі слів присутніх.

Крім того, присутнім, які скористалися послугами, давали пакетики з логотипом фонду з листівкою, де крім логотипу благодійного фонду «Київська Русь», було ще і зображення кандидатки у народні депутати Лариси Ільєнко. Інформацію щодо заходу на Facebook-сторінці Лариси Ільєнко опублікували і після його проведення. У дописі зазначалося: «Благодійний фонд Лариси Ільєнко провів велику медичну акцію в Районному центрі культури та дозвілля в м. Обухів. Традиційно, забезпечили належний терапевтичний огляд жителів, перевірили зір, тиск та рівень цукру у крові. А завдяки партнерству з іноземними компаніями, мали змогу роздати необхідні окуляри та ліки».

Як зазначають спостерігачі ОПОРИ на Київщині, за останній місяць це далеко не перший схожий захід, який  організовує  Благодійний фонд Лариси Ільєнко «Київська Русь» на території саме 94 виборчого округу, який включає у себе Обухів, Васильків та Васильківський і Обухівський райони.  На Facebook-сторінці Лариса Ільєнко. Громадська діячка є багато постів,  присвячених діяльності її благодійного фонду, в одному з них навіть вказані села з кількість людей, що отримали послуги за один день.  Крім того, у Василькові та Обухові розміщені борди «З думкою про кожного. «Київська Русь. Благодійний фонд Лариси Ільєнко».

Як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області:

«Сама по собі благодійна діяльність не є порушенням законодавства. Однак, якщо кандидати у депутати мають благодійні фонди, які активно працюють і під час виборчих кампаній, варто чітко розмежовувати діяльність благодійну та агітаційну. Адже, відповідно до ч. 14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація може вважатися  непрямим підкупом виборців».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)