Міський голова Дніпра Борис Філатов заборонив директорам шкіл пускати на лінійки депутатів та політиків. Виключення – якщо вони привели до школи своїх дітей, але слово їм надавати заборонено. В інших містах Дніпропетровської області потенційні кандидати в депутати та на посади міських голів скористалися можливістю нагадати про себе школярам та їхнім батькам.

Згідно з розпорядженням міського голови Дніпра Бориса Філатова, 1 вересня 2020 року, у зв'язку з епідемією коронавірусу, керівникам навчальних закладів заборонили надавати слово депутатам міської та районних рад та представникам політичних партій. Міський голова рекомендував депутатам не відвідувати шкільні свята.

В інших містах Дніпропетровської області потенційні кандидати в депутати та на посади міських голів відвідали шкільні лінійки.

Депутат Криворізької міської ради Юрій Милобог (фракція «Сила людей») придбав обладнання для сучасної технічної майстерні у школі №130 (м. Кривий Ріг). Про це йдеться у дописі у соціальній мережі «Фейсбук».

Фото зі сторінки Юрія Милобога

Потенційний кандидат у депутати Костянтин Павлов, разом із представниками криворізького осередку партії «Опозиційна платформа – За життя», завітали до Громадської організації «Берегиня душі», що об’єднує дітей з обмеженими можливостями та багатодітні родини. Дітям вручили сертифікати на шкільні канцтовари та портфелі для першачків.

Фото зі сторінки  Костянтина Павлова

Члени ВО «Батьківщина» у Кривому Розі відвідали школу №94. Дітям подарували альбоми для малювання, набори олівців і фломастерів.

В багатьох школах Кам’янського святкових заходів 1 вересня не відбулося, діти заходили відразу до школи. Міський голова Андрій Білоусов привітав дітей у гімназії №11. Судячи з допису у Фейсбук, потенційний кандидат в депутати від партії «Бджола» Костянтин Саусь подарував дітям рюкзаки та шкільні приладдя ще 31 серпня.

Фото зі сторінки Костянтина Сауся у фейсбук

Так само вчинила депутатка Дніпропетровської обласної ради від партії «Батьківщина» Олена Плахотнік. Напередодні 1 вересня вона завітала до учнів 9 класів школи №25 (м. Кам’янське) та подарувала їм солодощі, захисні маски, розвиваючі ігри.

Міський голова Новомосковська Віктор Літвіщенко та керівники відділів і управлінь новомосковської міської ради 1 вересня провели перші уроки у школах міста.

Заступник Піщанської сільської ради (Новомосковський район) Микола Мазниця повідомив у фейсбуці, що 1 вересня передав до школи громади дві тисячі медичних масок.

1 вересня депутат обласної ради Гілал Ісаєв («Батьківщина») подарував пилосос для СШ №2 (м. П’ятихатки).

Фото зі сторінки Гілала Ісаєва («Батьківщина»)

Відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону України «Про повну загальну середню освіту» засновникам та працівникам закладів освіти, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати учнів до участі в заходах, організованих не передбаченими законами воєнізованими формуваннями, а також політичними партіями, релігійними організаціями (об’єднаннями), крім випадків, визначених статтею 31 Закону України «Про освіту».

Згідно з ч. 3 ст. 31 Закону України «Про освіту», політичні партії (об’єднання), їх члени, депутати (кандидати в депутати) не мають права провадити свою діяльність в закладах освіти, зокрема створювати власні осередки чи в будь-який інший спосіб втручатися в їхню освітню діяльність.У закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять:найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.Зазначена заборона не розповсюджується на офіційне листування, реалізацію освітньої програми закладу освіти та у випадках, передбачених виборчим законодавством.

Зазначимо, що 26 серпня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) опублікувало роз’яснення стосовно права політичних партій здійснювати благодійну діяльність: політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність. Благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю. Благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (частина 3 статті 160 Кримінального кодексу України). Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня місцевих виборів — 5 вересня.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)