У Кривому Розі спостерігачі ОПОРИ фіксують порушення законодавчих норм  ведення передвиборної агітації. Зокрема, агітаційні наліпки чинного міського голови та кандидата на цю ж посаду Юрія Вілкула розміщено на транспорті, а частина агітаційної продукції не містить вихідних даних

Подання документів для реєстрації кандидатів на посаду Криворізького міського голови завершується сьогодні, втім більшість кандидатів уже зареєстровано, тому у місті активно розпочалась передвиборча агітація.

Днями спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні наліпки Юрія Вілкула на автомобілях служби таксі. Зауважимо, що згідно з п. 6 ч. 9 ст. 60 Закону України "Про місцеві вибори" забороняється розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів. За розміщення політичної реклами в заборонених місцях передбачена адміністративна відповідальність відповідно до ч. 1 ст. 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

taxi

Окрім того, у наметах Юрія Вілкула агітатори розповсюджують інформаційний бюлетень "Криворожанин", який згідно з вказаними у ньому вихідними даними, надрукований на замовлення кандидата на посаду міського голови Юрія Вілкула. На першій сторінці цього бюлетня міститься стаття про подання Юрієм Вілкулом документів до міської виборчої комісії для реєстрації кандидатом на позачергових виборах міського голови. Утім, за змістом вона ідентична до інформаційного повідомлення, розміщеного 24 лютого на офіційному сайті Криворізької міської ради. Підкреслимо, що ця публікація містить ознаки передвиборної агітації із застосуванням адміністративного ресурсу, про що ОПОРА повідомляла раніше.

02 03 KR 800x598

Kruv nin

Kruvoroganin

У Жовтневому та Тернівському районах на кіосках "Друкъ" та на вітринах продуктових магазинів розміщені наліпки з текстом: "Нет аферистам и рейдерам! За кривбасс! За Вилкула! Ассоциация предпринимателей Кривого Рога". На запитання спостерігача "хто розмістив наліпку?", працівник кіоску відповіла: "Керівництво". На наліпках не зазначено відомостей про замовника та установу, що здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, які повинен містити агітаційний матеріал відповідно до ч. 2 ст. 56 Закону України "Про місцеві вибори". Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

MAGAZ TERHU

nalipka DRUK

nalipka jovtn

Інші зафіксовані представниками Громадянської мережі ОПОРА прояви передвиборної агітації - білборди Юрія Вілкула, які розташовані у кожному районі міста, та намети з агітаційною продукцією Ігоря Левицького.

02 03 Kr R4 800x598

95 Kr r 600x800

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до ч. 6 ст. 54 Закону України “Про місцеві вибори” передвиборна агітація здійснюється виключно за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється. Відповідальність за фінансування виготовлення або поширення агітаційних матеріалів з поза виборчого фонду передбачена згідно з ч. 1. ст. 159-1 Кримінального Кодексу України.

 

Моніторинг парламенту| Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.