Вступ

У позачергових виборах Криворізького міського голови беруть участь 15 кандидатів, з яких лише 5 були висунуті  місцевими організаціями політичних партій.  У порівнянні із черговими виборами міського голови 25 жовтня 2015 р., відбулося зменшення кількості кандидатів на 6 осіб, але виборці міста отримали конкурентний перелік учасників виборів, які представляють різні сегменти політичного спектра. 

Після завершення офіційної реєстрації найбільш інтенсивно проводять передвиборну агітацію 7 з 15 кандидатів: Юрій Вілкул (самовисування), Олег Бойченко (самовисування), Інна Іванченко (самовисування), Микола Колесник ("Українське об’єднання патріотів – УКРОП"), Ігор Левицький ("Громадський Рух "Народний Контроль"), Семен Семенченко (Об’єднання "Самопоміч"), Світлана Сова ("Сила людей"). Інші кандидати не проявляють постійної активності, пов’язаної з виборчим процесом.

Передвиборча кампанія в Кривому Розі в цілому відповідає конкурентним засадам, оскільки кандидати мають можливість вільно і у різних агітаційних формах переконувати виборців у своїх перевагах.  Спостерігачі ОПОРИ не зафіксували вагомих доказів існуючих чи потенційних перешкод для окремих кандидатів щодо взаємодії з виборцями, здійснення агітації у різноманітних формах.  Винятком може слугувати незбалансоване висвітлення перебігу виборчого процесу в комунальних ЗМІ міста, що актуалізує необхідність реформування відповідного сегмента інформаційного простору.

Натомість на позачергових виборах Криворізького міського голови відтворилася стандартна для місцевих виборів 2015 р. в Україні проблема поєднання кандидатами, які на момент виборчого процесу займають посади в органах влади, поточної посадової діяльності та передвиборчої активності. Відсутність обов’язку для кандидата-посадовця йти у відпустку на час виборів провокує відповідних учасників передвиборчого змагання до фактичних зловживань владою у власних політичних інтересах. При цьому недосконалість законодавчих гарантій щодо запобігання використанню  ресурсів  органів державної влади та органів місцевого самоврядування під час виборів створює серйозні ризики для принципу рівності можливостей кандидатів.  Ці проблеми наявні в передвиборчій кампанії чинного міського голови, кандидата-самовисуванця Юрія Вілкула.  Реалізація масштабної інформаційної кампанії щодо розпочатої напередодні офіційного початку виборів місцевої соціальної програми, інші бюджетні ініціативи міського голови створюють йому як кандидату певні непропорційні переваги. ОПОРА відзначає, що відповідні проблеми знаходяться не лише у законодавчій площині, а й визначаються недостатнім усвідомленням конфлікту інтересів у посадовій діяльності та необхідності його запобігання. У той же час участь підлеглих чинного міського голови у його передвиборчій кампанії має централізований характер, хоча найчастіше не може бути чітко інтерпретована з точки зору виборчого законодавства.

Найпоширенішим порушенням виборчого законодавства, за оцінками ОПОРИ, є порушення правил проведення передвиборної агітації. Насамперед мова йде про розміщення матеріалу передвиборної агітації, носіїв політичної реклами в неналежних місцях (найбільше стосується Юрія Вілкула), розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять необхідних вихідних даних.  Викликають занепокоєння окремі випадки пошкодження носіїв політичної реклами, з приводу чого представники кандидата-самовисуванця Юрія Вілкула звернулися до правоохоронних органів.

Діяльність Криворізької міської виборчої комісії в цілому відповідає законодавчим вимогам, при цьому вона проявляє активність щодо реагування на ймовірні порушення виборчого законодавства.  У той же час у окремих випадках МВК приймала неоднозначні з правової точки зору рішення, що потребувало б судового оскарження з боку суб’єктів виборчого процесу. Зокрема, мова йде про визнання недостовірною інформацію, зазначену на окремих матеріалах передвиборної агітації кандидата-самовисуванця Юрія Вілкула. 

Районні у Кривому Розі виборчі комісії допустили низку порушень законодавства під час утворення ДВК, але вони не були масовими і критичними. 5 з 15 кандидатів на посаду міського голови не скористалися своїм правом внести кандидатури до складу ДВК: Семен Семенченко, (Об’єднання "Самопоміч"), Ігор Левицький (Громадський рух "Народний контроль") та самовисуванці Інна Іванченко, Олег Косяк й Олександр Крижов. Ці кандидати не внесли жодної пропозиції до складу ДВК.  Не подали свої кандидатури взагалі й місцеві організації Радикальної партії Олега Ляшка та ВО "Батьківщина", які мають депутатські фракції у поточному скликані Верховної Ради України. При цьому районні в місті ТВК були змушені за поданням голів відповідних комісій сформувати більше 20% членів відповідних комісій.

Незважаючи на здійснення ротацій у складі ДВК, їх діяльність характеризується належним рівнем організації та не викликає суттєвих зауважень. За оперативними даними ОПОРИ, ДВК міста вчасно отримали попередні списки виборців і громадяни зможуть з ними ознайомитись.

Висування та реєстрація кандидатів

Відповідно до Закону України "Про місцеві вибори" на позачергових виборах Криворізького міського голови процес висування кандидатів розпочинався за тридцять чотири дні до дня голосування (з 22 лютого). Натомість за двадцять чотири дні до дня голосування (до 02 березня включно) кандидати мали можливість подати документи до Криворізької міської виборчої комісії. Рішення про реєстрацію кандидата приймається ТВК не пізніш як на третій день з дня прийняття відповідної заяви про реєстрацію кандидата та доданих до неї необхідних документів, але не пізніше як за двадцять три дні до дня голосування (до 03 березня включно).

Чинне законодавство про місцеві вибори передбачає, що у процесі висування кандидатів мала право брати участь місцева організація лише тієї політичної партії, вищий керівний орган якої прийняв рішення про участь власного осередку у відповідних виборах.

Із 16 політичних партій, які вчасно прийняли рішення про участь її осередку в позачергових виборах Криворізького міського голови, лише 5 висунули кандидатів на позачергових виборах міського голови. У той же час юридичні неточності, допущені в процесі прийняття рішення ВО "Свобода" щодо участі її місцевої організації у відповідних виборах, змусили її висуванця брати участь у позачергових виборах міського голови в статусі самовисуванця [1]. Натомість спостерігачі ОПОРИ зафіксували недотримання Дніпропетровською обласною організацією "Партії простих людей Сергія Капліна" вимог виборчого законодавства щодо інформування про проведення зборів із висування кандидатів, оскільки у повідомленні до міської виборчої комісії щодо дати, місця та часу зборів не було вказано конкретної години їх початку. Таким чином, члени виборчої комісії, представники ЗМІ та офіційні спостерігачі були позбавлені можливості бути присутніми на зборах місцевої організації цієї партії.Також під час подачі документів на реєстрацію кандидатом-самовисуванцем, чинним міським головою Юрієм Вілкулом деякі офіційні спостерігачі та журналісти не були допущені охороною в будівлю міської ради, в якій знаходиться приміщення Криворізької міської виборчої комісії, що мало ознаки перешкоджання їх діяльності.

Спостерігачі ОПОРИ звернули увагу на той факт, що у зборах із висування кандидата Криворізькою міською організацією "Об’єднання "Самопоміч" брало участь лише два члени відповідної політичної партії. Рішення про висування кандидатом на посаду міського голови народного депутата України Семена Семенченка було ухвалено з другої спроби, оскільки один з двох членів партії (мова йде про кандидата від партії на чергових виборах міського голови Юрія Милобога) утримався від голосування.

До Криворізької міської виборчої комісії подали документи на реєстрацію усього 17 кандидатів, з яких 11 самовисуванці, а 6 були висунуті місцевими організаціями політичних партій (з них один кандидат – місцевою організацією партії, яка не приймала рішення про участь її осередку у відповідних виборах).

Криворізька міська виборча комісія з дотриманням законодавчих строків прийняла рішення про реєстрацію 15 кандидатів на позачергових виборах міського голови та відмовила двом кандидатам. Останні 2 зазначені рішення були прийняті міською виборчою комісією на підставі невнесення одним із кандидатів грошової застави, інший був висунутий місцевою організацією тієї партії, керівний орган якої не приймав рішення про участь у відповідних місцевих виборах.

Таким чином, у позачергових виборах Криворізького міського голови беруть участь 15 кандидатів, 10 з яких є самовисуванцями. Більшість з 15 зареєстрованих кандидатів є безпартійними (8 осіб), при цьому в переліку кандидатів є дві особи із належністю до "Партії простих людей Сергія Капліна" (один кандидат висунутий її місцевою організацією, інший член цієї партії бере участь у виборах на правах самовисуванця).

Місцеві організації політичних партій "Українське об’єднання патріотів – УКРОП", "Громадський Рух "Народний Контроль", "Об’єднання "Самопоміч", "Партія простих людей Сергія Капліна", "Сила людей" висунули кандидатів на виборах Криворізького міського голови. За винятком "Партії простих людей Сергія Капліна" та "Громадського Руху "Народний Контроль", інші три місцеві організації партій висували кандидатів і на чергових виборах міського голови 25 жовтня 2015 року.

Натомість місцеві організації партій "Блок Петра Порошенка "Солідарність", ВО "Батьківщина", "Наш край", "Опозиційний блок", Радикальна партія Олега Ляшка, "Партія ветеранів Афганістану", Партія "Відродження", які брали участь у чергових виборах міського голови Кривого Рогу в 2015 р., зараз не висунули своїх кандидатів. Нагадуємо, що місцева організація ВО "Свобода" висунула кандидата, але не змогла підтвердити рішення керівного органу партії про її участь у відповідних місцевих виборах.

У порівнянні із черговими виборами Криворізького міського голови 25 жовтня 2015 року, кількість кандидатів на позачерговій кампанії зменшилася на 6 осіб (з 21 до 15).

Таблиця "Розподіл кандидатів на позачергових виборах Криворізького міського голови за ознаками партійної приналежності, способом висування та статтю"

  Чоловіки Жінки Безпартійні Члени партій Самовисуванці Висунуті партіями
Кількість кандидатів 11 4 8 7 10 5

Громадянська мережа ОПОРА відзначає законний і безконфліктний характер процесу висування та реєстрації кандидатів на позачергових виборах Криворізького міського голови. Поодинокі юридичні неточності чи порушення законодавства, допущені на цьому етапі виборчого процесу, не можуть негативно вплинути на загальний перебіг передвиборної кампанії та були незначними. Криворізька міська виборча комісія приймала рішення про реєстрацію кандидатів у належний спосіб та на законних підставах, а відмови в реєстрації двох кандидатів були обґрунтованими.

Перебіг передвиборної агітації

У попередньому проміжному звіті ОПОРА звертала увагу на факти завчасної передвиборної агітації потенційних кандидатів на посаду Криворізького міського голови, яка здійснювалася до моменту їх офіційної реєстрації. Зазначалося, зокрема, про негативний вплив відповідних дій на практичне забезпечення рівності можливостей кандидатів та складність за таких умов гарантувати прозорість фактичних фінансових витрат на агітацію. Висновки спостерігачів з цього приводу підтвердилися і після завершення реєстрації кандидатів. До прикладу, в інформаційному бюлетені "Криворожанин", який масово розповсюджувався в місті та містив матеріали на користь чинного міського голови, уже після офіційної реєстрації Юрія Вілкула містяться відомості про його виготовлення на замовлення даного кандидата.

Після прийняття рішень Криворізькою міською виборчою комісією про реєстрацію кандидатів ОПОРА зафіксувала суттєве зростання передвиборчої активності в місті. Якщо таку завчасну діяльність проявляв здебільшого чинний міський голова Юрій Вілкул, то вже після завершення процесу реєстрації кандидатів агітація стала більш інтенсивною.

Із моменту офіційної реєстрації помітну передвиборчу агітацію в місті демонструють: Юрій Вілкул (самовисування); Олег Бойченко (самовисування), Інна Іванченко (самовисування), Микола Колесник ("Українське об’єднання патріотів – УКРОП"), Ігор Левицький ("Громадський Рух "Народний Контроль"), Семен Семенченко (Об’єднання "Самопоміч"), Світлана Сова ("Сила людей"). Таким чином, систематичну активність проявляють 7 з 15 кандидатів, передвиборча діяльність інших кандидатів має епізодичний характер або відсутня.

Кандидати, які постійно проводять передвиборну агітацію, застосовують різноманітні її форми, включаючи зустрічі з виборцями, встановлення агітаційних наметів, розміщення політичної реклами на зовнішніх рекламних носіях, розповсюдження друкованих матеріалів агітації, проведення публічних заходів. У цілому перебіг передвиборної агітації відповідає конкурентним засадам, відсутні прояви систематичного та/або централізованого перешкоджання діяльності окремих кандидатів. Натомість поєднання одним із кандидатів, чинним міським головою Юрієм Вілкулом, посадової та агітаційної активності створює суттєві ризики для забезпечення принципу рівності можливостей для всіх кандидатів. Ці ризики посилюються фактом проведення міською владою в умовах виборчого процесу масштабної соціальної програми з надання одноразової грошової допомоги.

Порушення законодавства та/або стандартів виборчого процесу

У звітний період порушення законодавства з боку суб’єктів виборчого процесу найчастіше стосувалися встановлених обмежень щодо ведення передвиборної агітації. У той же час Криворізька міська рада продовжує реалізовувати міську програму із надання одноразової грошової допомоги соціально незахищеним верствам населення у розмірі 500 грн., інформаційне висвітлення якої фактично сприяє виборчим інтересам чинного міського голови, кандидата на позачергових виборах Юрія Вілкула. Зафіксовані окремі випадки участі посадових осіб місцевих органів влади в передвиборній агітації, що мало ознаки порушення чинного законодавства та стандартів виборчого процесу. Натомість низка випадків пошкодження зовнішньої реклами кандидата Юрія Вілкула мала ознаки протиправного перешкоджання веденню передвиборної агітації.

Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації

1) Порушення окремих законодавчих заборон на розміщення носіїв політичної реклами

Пунктом 6 частини дев’ятої статті 60 Закону України "Про місцеві вибори" заборонено розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів. За це передбачена адміністративна відповідальністьвідповідно до частини першої статті 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано розміщення агітаційних наліпок із закликами на користь кандидата-самовисуванця, чинного міського голови Юрія Вілкула. Крім цього, розміщені на таксі друковані матеріали не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск (відповідно до частини 2 статті 56 Закону України "Про місцеві вибори" розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється).

ОПОРА офіційно звернулася до правоохоронних органів міста щодо розслідування відповідного порушення, при цьому аналогічне звернення до правоохоронців було здійснено і Криворізькою міською виборчою комісією на засіданні 09.03.2016 за результатами розгляду скарг та заяв кандидатів. Натомість довірена особа кандидата Юрія Вілкула Марина Акімова рішення виборчої комісії щодо звернення до правоохоронців публічно підтримала, проте зазначила, що наліпки на таксі не були виготовлені на замовлення кандидата й не належать до його офіційної передвиборної агітації.

2) Розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації без належних вихідних даних.

Відповідно до частини другої статті 56 Закону України "Про місцеві вибори" друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей Законом забороняється. За це порушення передбачено адміністративну відповідальність відповідно до частини другої статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення – накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Необхідно підкреслити, що відсутність вихідних даних на агітаційних матеріалах потенційно може свідчити про їх виготовлення за рахунок коштів поза межами виборчого фонду кандидата на посаду міського голови. Відповідно до частини шостої статті 54 Закону України "Про місцеві вибори" використання для агітації коштів з інших джерел забороняється. Натоміть за порушення порядку фінансування передвиборної агітації передбачена кримінальна відповідальність, відповідно до частини першої ст. 159-1 Кримінального кодексу України, у вигляді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У звітний період спостерігачі ОПОРИ виявили низку випадків розповсюдження агітаційних матеріалів, в яких не було зазначено обов’язкових даних. Зокрема, у кіосках мережі "Друкъ" та на вітринах продуктових магазинів, інших торгівельних об’єктах міста були розміщені наліпки з текстом: "Нет аферистам и рейдерам! За Кривбасс! За Вилкула! Ассоциация предпринимателей Кривого Рога" (збережено мову оригіналу – ОПОРА). На даних друкованих агітаційних матеріалах не було зазначено відомостей про замовника та установу, що здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, що передбачено частиною другою статті 56 Закону України "Про місцеві вибори" [2]. Із відповідного питання ОПОРА звернулася до правоохоронних органів.

Натомість 06.03.2016 спостерігачами ОПОРИ було виявлено розповсюдження в наметі зі символікою Об'єднання "Самопоміч" друкованого матеріалу агітаційного змісту з назвою "Про Кривбас", який містив неповні вихідні дані (не було вказано замовника, установу, яка здійснила виготовлення тощо).Більшість інформації, що міститься в матеріалах, висвітлює діяльність кандидата на посаду міського голови від криворізького осередку Об'єднання "Самопоміч" Семена Семенченка та спрямована на формування позитивного іміджу політика. У той же час 12.03.2016 у Центрально-Міському районі Кривого Рогу було зафіксовано розміщення банера без жодних вихідних даних, який містив зображення самовисуванця Олега Бойченка та символіку ВО "Свобода", членом якого є кандидат.

3) Ознаки недотримання місцевими засобами масової інформації обов’язку здійснювати висвітлення виборчого процесу на засадах об’єктивності, неупередженості та збалансованості.

Відповідно до вимог частини першої статті 57 Закону України "Про місцеві вибори" висвітлення виборчого процесу в засобах масової інформації всіх форм власності, у тому числі в інтерв’ю, дискусіях та дебатах, а також інформаційних повідомленнях, програмах новин і поточних подій, має здійснюватися на засадах об’єктивності, неупередженості та збалансованості.

Зокрема, за оцінкою офіційних спостерігачів ОПОРИ, наявне непропорційне висвітлення діяльності чинного міського голови Юрія Вілкула, який є кандидатом на позачергових виборах, у контенті комунальної телерадіокомпанії "Рудана". Це викликає занепокоєння з точки зору дотримання належних стандартів висвітлення перебігу виборчого процесу засобами масової інформації та інформування виборців міста про активність різних кандидатів. У той же час спостерігачі виявили в Саксаганському районі Кривого Рогу факт розповсюдження криворізької міської гумористичної газети "Червоний перець", яка містила п'ять статей з інформацією про кандидатів на посаду міського голови Кривого Рогу Семена Семенченка, Миколу Колесника та Світлану Сову. Зміст відповідних матеріалів мав ознаки недотримання частини першої статті 57 Закону України "Про місцеві вибори" щодо висвітлення виборчого процесу на засадах об’єктивності, неупередженості та збалансованості.

4) Ознаки порушень обмежень щодо участі посадових осіб органів влади у передвиборній агітації.

Згідно з частинами першою – другою статті 60 Закону України "Про місцеві вибори" посадові чи службові особи органів влади всіх рівнів не мають права брати участь у передвиборній агітації в робочий час, натомість кандидатам, які займають відповідні посади, забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

З агітаційних наметів у всіх районах Кривого Рогу розповсюджувалися інформаційні матеріали, виготовлені на замовлення кандидата на посаду Криворізького міського голови Юрія Вілкула, покликані ознайомити виборців з представниками "Політичної команди мера" в кожному окремому районі та їх спільною декларацією підтримки на позачергових виборах міського голови кандидата Юрія Вілкула. У даних матеріалах поруч з текстом декларації підтримки розміщені фото підлеглих осіб чинного міського голови, а саме: першого заступника Криворізького міського голови – Фіщенка О. В., заступника Криворізького міського голови – Подоплєлової Н. Л., заступника Криворізького міського голови – Бєлікова К. А. та керуючої справами виконкому Криворізької міської ради – Шовгелі О. М. Оприлюднення політичної позиції відповідних осіб у друкованих матеріалах передвиборної агітації не є безпосереднім порушенням законодавства, але має ознаки фактичного залучення підлеглих чинного міського голови, кандидата Юрія Вілкула до ведення передвиборної агітації на його користь.

Натомість ОПОРА зверталася до правоохоронних органів із заявою щодо розміщення на офіційному веб-сайті Криворізької міської ради повідомлення про подання Юрієм Вілкулом документів на реєстрацію кандидатом на позачергових виборах міського голови, що мало ознаки використання ресурсів органів місцевого самоврядування у виборчих і політичних інтересах.

5) Розповсюдження у Інтернет-ЗМІ опитувань громадської думки, які не підтверджені належними відомостями про час їх проведення, територію, яку вони охоплювали, розмір та спосіб  формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування, точне формулювання питань та можливу статистичну похибку.

08.03.2016 криворізький Інтернет-сайт Krivbas24.com оприлюднив матеріал під назвою "Соцопрос Кривой Рог Life: Кого хотят видеть мэром города большинство криворожан?" (збережено мову оригіналу – ОПОРА). У тексті ресурс посилається на соціологічне опитування, що проводиться іншим інтернет-виданням – krlife.com.ua. Поруч зі скрін-шотом із сайту krlife.com.ua розміщений скрін-шот незавершеногоголосування, де найбільшу на той момент кількість голосів отримав кандидат на посаду міського голови Кривого Рогу від Громадського Руху "Народний контроль" Ігор Левицький.

Натомість Закон України "Про місцеві вибори" передбачає чіткі вимоги до публікацій результатів соціологічних опитувань. Зокрема, згідно зч. 1 ст. 53 Закону України "Про місцеві вибори" результати такого опитування мають публікуватися з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку воно охоплювало, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань та можливої статистичної похибки. Відповідних даних сайт не оприлюднює, при цьому голосування будь-яких користувачів Інтернету було подано як громадська думка мешканців Кривого Рогу.

6) Перешкоджання діяльності кандидата шляхом пошкодження носіїв політичної реклами, друкованих матеріалів передвиборної агітації.

Спостерігачами ОПОРИ зафіксовано низку випадків псування невідомими особами зовнішніх рекламних конструкцій, на яких було розміщено матеріали передвиборної агітації Юрія Вілкула (самовисування). З даного приводу він звернувся із заявою про вчинення кримінального правопорушення до Голови СБУ, Генерального прокурора України, Голови Національної поліції України та начальника Криворізького відділу поліції.

7) Перешкоджання законній діяльності офіційного спостерігача.

Протягом звітного періоду зафіксовано декілька випадків перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів, один з яких супроводжувався погрозами спостерігачеві з боку іншої особи, інший стосувався перешкоджання доступу відповідного суб’єкта виборчого процесу на засідання виборчої комісії.

06.03.2016 голова Тернівської районної виборчої комісії заборонила спостерігачеві ОПОРИ бути присутнім під час процесу прийому ТВК подань щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій. При цьому навіть після прибуття поліції за викликом спостерігача представник відповідної виборчої комісії не змінила власного рішення, яке унеможливило спостереження за процесом внесення до виборчої комісії документів щодо кандидатур до складу ДВК. На місці події представникам поліції не вдалося отримати пояснення з боку голови районної у місті Кривий Ріг виборчої комісії, оскільки її голова відмовилися вийти з приміщення комісії на їх законну вимогу. Обставини перешкоджання стали підставою для звернення представника ОПОРИ до районного відділу поліції із заявою про вчинення кримінального правопорушення – перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні ним своїх обов'язків (частина третя статті 157 Кримінального Кодексу України). Також офіційний спостерігач ОПОРИ звернувся із скаргою до Криворізької міської виборчої комісії. За результатами розгляду скарги МВК частково задовольнила вимоги спостерігача, визнавши дії голови районної ТВК такими, що не відповідають вимогам Закону та порушують права і законні інтереси суб’єкта виборчого процесу, та встановивши невиконання головою комісії покладених на неї обов’язків члена виборчої комісії.

У той же час протягом фіксування факту незаконного розміщення агітаційних матеріалів на зовнішній поверхні автомобіля таксі спостерігачу ОПОРИ погрожував невстановлений громадянин, що було зупинено оперативним втручанням поліції.

Важливим фактором перебігу передвиборчої кампанії у Кривому Розі залишається міська бюджетна програма із надання одноразової грошової допомоги мешканцям міста, яку було розпочато напередодні офіційного старту виборчого процесу. Вона забезпечується фінансуванням у розмірі 80 млн грн, а її перебіг супроводжується масштабною інформаційною кампанією. Зокрема, спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували розповсюдження інформаційних листівок про дану програму в приміщеннях органів місцевого самоврядування, продуктових магазинах, перукарнях, під'їздах житлових будинків та в громадському транспорті міста, на станціях швидкісного трамвая. Згідно зі змістом листівок, виплату грошової допомоги у розмірі 500 грн було ініційовано чинним міським головою та міською радою, її зможуть отримати 300 тисяч громадян.

Натомість Криворізька міська виборча комісія 09.03.2016 розглянула скаргу кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу, самовисуванця Інни Іванченко щодо фактів розповсюдження листівок з інформацією про можливість отримання 500 гривень соціальної допомоги. Ці листівки комісія визнала передвиборною агітацією. Підставою для визнання друкованих матеріалів із інформацією про відповідну місцеву програму ТВК визначила наявність чіткого зв'язку між особою міського голови Юрієм Вілкулом, фактом його балотування і змістом листівки. Із даного приводу МВК звернулася до правоохоронних органів, але відмовила кандидату в задоволені вимоги щодо визнання матеріальної допомоги виборцям в межах місцевої соціальної програми підкупом виборців.

Таким чином, ключовим викликом для забезпечення стандартів конкурентного виборчого процесу залишаються поєднання міським головою Юрієм Вілкулом перевиборчої та посадової активності, розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації без належних вихідних даних низкою кандидатів. ОПОРА висловлює занепокоєння у зв’язку з тим, що чинний міський голова самостійно не прийняв рішення перебувати у відпустці на період виборчого процесу і повторно публічно звертається до нього із відповідним закликом. Протягом звітного періоду спостерігачі мали належні умови для здійснення повноважень, за винятком поодиноких випадків.

У той же час практика офіційного звернення спостерігачів, виборчих комісій, кандидатів до правоохоронних органів створює умови для ефективного попередження, виявлення та розслідування порушень виборчого законодавства.

Діяльність виборчих комісій

Враховуючи районний поділ м. Кривий Ріг, позачергові вибори міського голови організовують міська виборча комісія та 7 районних у місті виборчих комісій. У місті створено 293 дільничні виборчі комісії.

Діяльність Криворізької міської виборчої комісії

У звітний період (21.02.2016 – 14.03.2016) до ключових повноважень Криворізької міської виборчої комісії належало: 1) прийняття рішень про реєстрацію чи відмову в реєстрації кандидатів (до 03.03.2016); 2) прийняття рішення про скасування реєстрації кандидата (до 08.03.2016); 3) затвердження тексту виборчого бюлетеня для голосування у відповідних виборчих округах (до 09.03.2016); 4) передача дільничним виборчим комісіям рішення про затвердження тексту виборчого бюлетеня для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії (до 14.03.2016); 5) визначення кількості виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах (до 14.03.2016); 6) розгляд скарг, які надійшли від належних суб’єктів виборчого процесу, скасування неналежних рішень виборчих комісій нижчого рівня (постійно).

Громадянська мережа ОПОРА відзначає належну діяльність Криворізької міської виборчої комісії щодо реєстрації або відмови в реєстрації кандидатів на посаду міського голови, яка не супроводжувалася політично вмотивованими рішеннями чи гострими конфліктами.

Важливим аспектом діяльності міської виборчої комісії став розгляд скарг кандидатів і офіційних спостерігачів та скасування рішень районних у місті виборчих комісій. МВК демонструвала готовність реагувати на можливі порушення виборчого законодавства. Спосіб вирішення виборчих спорів у окремих випадках мав неоднозначний чи дискусійний правовий характер, але невдоволені суб’єкти виборчого процесу мали можливість оскаржити постанови виборчої комісії в суді.

Криворізька міська виборча комісія розглянула низку скарг від суб’єктів виборчого процесу:

1) Кандидат на посаду Криворізького міського голови Інна Іванченко звернулася зі скаргою на дії кандидата Юрія Вілкула щодо розміщення на носіях зовнішньої реклами твердження "Юрий Вилкул – единый кандидат от криворожан" (збережено мову оригіналу – ОПОРА). І. Іванченко зазначила, що така інформація є порушенням вимог статті 60 Закону України "Про місцеві вибори", зокрема "є недостовірною, а також розпалює ворожнечу та ненависть, ображає почуття громадян у зв’язку з різним місцем проживання, не дає можливості громадянам вільного волевиявлення під час виборів". Натомість довірена особа Юрія Вілкула Марина Акімова висловила заперечення проти такого доводження, наполягаючи на тому, що оцінка інформації як недостовірної належить до компетенції суду, а не виборчої комісії.

За результатами розгляду скарги міська виборча комісія 09.03.2016 частково її задовольнила, запропонувавши Юрію Вілкулу привести розміщені агітаційні матеріали відповідно до законодавства, а також невідкладно звернутись до Криворізького відділення поліції ГУ НП в Дніпропетровській області щодо перевірки законності та реагування відповідно до законів України. Аргументація рішення міської виборчої комісії базувалася на тому, що кандидат Юрій Вілкул нібито зазначає у матеріалі передвиборної агітації, що лише він є кандидатом, висунутим або підтриманим жителями Кривого Рогу, а інші кандидати не є кандидатами від жителів Кривого Рогу, хоча вони висунуті Криворізькими міськими організаціями політичних партій. На думку ОПОРИ, відповідне рішення міської ТВК має неоднозначне правове підґрунття, але звернення до правоохоронних органів є прийнятним способом вирішення виборчого спору.

 2) 09.03.2016 Криворізька міська виборча комісія частково задовольнила скаргу кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Інни Іванченко щодо фактів розповсюдження листівок від міської влади з інформацією про можливість отримання 500 гривень соціальної допомоги.

Ці листівки комісія визнала передвиборною агітацією, оскільки наведена у них інформація може спонукати виборців голосувати за суб’єкта оскарження на позачергових виборах Криворізького міського голови 27 березня 2016 року. Також МВК вирішила звернутися до міського відділу поліції щодо перевірки законності розміщення агітаційних матеріалів в заборонених законом місцях, зокрема в приміщеннях органів місцевого самоврядування, вокзалів, у транспорті тощо.

3) За скаргою офіційного спостерігача ОПОРИ Криворізька міська виборча комісія визнала дії голови Тернівської районної в місті виборчої комісії такими, що не відповідають вимогам Закону та порушують права і законні інтереси суб’єкта виборчого процесу, та встановила невиконання головою комісії покладених на неї обов’язків члена виборчої комісії. Скарга була пов’язана із недопуском спостерігача в приміщення районної виборчої комісії напередодні завершення процесу внесення подань щодо кандидатур до складу ДВК.

Втручання Криворізької міської виборчої комісії потребував і процес утворення районними в місті виборчими комісіями ДВК.

11.03.2016 Криворізька міська виборча комісія скасувала рішення Довгинцівської, Жовтневої та Тернівської районних у місті Кривому Розі виборчих комісій у частині формування складу окремих ДВК, оскільки вони були сформовані з порушенням Закону України "Про місцеві вибори" щодо призначення керівного складу окремих комісій або утворення їх у більшому, ніж передбачено законодавством складі.

До Тернівської та Довгинцівської районних у Кривому Розі виборчих комісій для включення до складу певних ДВК надійшло менше подань, ніж необхідно для мінімального складу, відтак комісії доукомплектували ДВК за поданням голів відповідних районних виборчих комісій. Але ці ТВК не врахували положення частини 9 статті 23 Закону України "Про місцеві вибори", якими встановлено утворення в таких випадках ТВК у мінімальному складі. Натомість до складу відповідних ДВК було включено осіб за поданням голів районних у місті ТВК у кількості, яка перевищує мінімальний склад комісій. До керівного складу трьох комісій в Жовтневому районі та сімох комісій в Тернівському районі було включено осіб за поданням голів відповідних районних виборчих комісій, що порушує частину сьому статті 23 Закону, якою не передбачено призначення голови, заступника голови та секретаря ДВК за поданням голови комісії, у разі наявності подань від політичних партій та кандидатів. З огляду на відповідні обставини, Криворізька міська виборча комісія скасувала постанови відповідних РВК у частині виявлених порушень та зобов’язала комісії в той же день утворити ДВК відповідно до вимог Закону.

У межах своїх повноважень Криворізька міська виборча комісія затвердила Кошторис видатків Криворізької міської виборчої комісії для підготовки та проведення позачергових виборів міського голови Кривого Рогу. Загальна сума видатків склала понад 700 тисяч гривень. Найбільше коштів – 625 тисяч гривень – направлено на друк виборчих бюлетенів. Понад 40 тис. грн буде спрямовано на заробітну плату членів виборчої комісії, а також залучених фахівців і технічних працівників. Також майже 10 тисяч гривень відведено на оплату транспортних послуг.

Криворізька міська виборча комісія розглядала лист заступниці голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної, у якому зверталася увага на можливе порушення декількома кандидатами на посаду Криворізького міського голови вимог частини четвертої – п’ятої ст. 35 Закону України "Про місцеві вибори". У частині четвертій цієї статті зазначається, що особа не може бути висунута кандидатом у депутати в багатомандатному виборчому окрузі більше ніж до однієї місцевої ради відповідного рівня (більше ніж до однієї обласної, однієї районної, однієї міської, однієї районної в місті ради). Разом з тим, особа, яка висунута кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости, не може одночасно бути висунута в будь-яких інших одномандатних, єдиних одномандатних виборчих округах із будь-яких місцевих виборів. Частина п’ята статі 35 Закону передбачає, що особа, з урахуванням вимог частини четвертої цієї статті, може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевих рад, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости шляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партії або лише через самовисування.

У листі заступниці голови ЦВК мова йшла про зареєстрованих на позачергових виборах Криворізького міського голови кандидатів Ігоря Левицького, Інну Іванченко, Олега Косяка, Олега Бойченка, які на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2015 року балотувалися у виборчих списках місцевих організацій політичних партій на виборах міської та районних в місті радах Кривого Рогу. Реагуючи на відповідний лист, зазначені кандидати подали до територіальних виборчих комісій Кривого Рогу заяви про відмову балотуватися до місцевих рад, і вони були виключені з відповідних виборчих списків місцевих організацій партій на виборах 25 жовтня 2015 р. Саме в такий спосіб Криворізька міська виборча комісія усунула правові колізії, які виникли внаслідок надходження даного листа. У той же час позиція ОПОРИ з цього приводу полягає в тому, що в Кривому Розі на даний момент тривають позачергові вибори міського голови, які не пов’язані з черговими місцевими виборами 25 жовтня 2015 року, а тому в кандидатів не було необхідності звертатися із заявами до відповідних комісій про виключення їх із виборчих списків та скасування реєстрації.

Діяльність районних у місті виборчих комісій

До основних повноважень районних в місті виборчих комісій у звітний період належало утворення дільничних виборчих комісій.

Не пізніш як за двадцять днів до дня голосування (до 06.03.2016 включно) до районних у місті виборчих комісій мали були внесені подання щодо кандидатур до складу ДВК. Правом вносити відповідні кандидатури користувалися два суб’єкти: 1) місцева організація партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання; 2) кандидати на посаду міського голови. Ці суб’єкти могли запропонувати не більше однієї особи до складу кожної ДВК, при цьому кандидатури відповідних місцевих організацій партій включалися до складу комісій у обов’язковому порядку. У разі необхідності, подання від кандидатів на посаду міського голови підлягали процедурі жеребкування.

ОПОРА не зафіксувала порушень під час внесення подань щодо кандидатур до складу ДВК, за винятком Тернівської районної в місті Кривий Ріг виборчої комісії, голова якої перешкоджала спостерігати за даним процесом.

Таблиця "Кількість внесених подань кандидатами на посаду міського голови, місцевими організаціями політичних партій, фракції яких утворені в поточному скликанні Верховної Ради України"

Кандидат/Місцева організація політичної партії Кількість запропонованих кандидатур до складу ДВК
Яна Беркут (самовисування) 38
Олег Бойченко (самовисування) 214
Юрій Вілкул (самовисування) 293
Інна Іванченко (самовисування) 0
Микола Колесник ("Українське об’єднання патріотів – УКРОП") 292
Олег Косяк (самовисування) 0
Олексій Кривенко (самовисування) 293
Олександр Крижов (самовисування) 0
Ігор Левицький  (Громадський Рух "Народний Контроль") 0
Олександр Натаров (самовисування) 293
Наталія Новицька (самовисування) 293
Семен Семенченко (Об’єднання "Самопоміч") 0
Василь Сердюков (Партія простих людей Сергія Капліна) 293
Світлана Сова  ("Сила людей") 22
Ярослав Шрам (самовисування) 293
Місцева організація партії "Опозиційний Блок" 293
Місцева організація партії "Об’єднання "Самопоміч" 293
Місцева організація партії "Народний фронт" 147

Таким чином, не скористалися своїм правом подати пропозиції до складу ДВК Кривого Рогу Семен Семенченко (Об’єднання "Самопоміч"), Ігор Левицький (Громадський рух "Народний контроль") та самовисуванці Інна Іванченко, Олег Косяк й Олександр Крижов. Вони не внесли жодної пропозиції до складу ДВК.  Не скористалися такою можливістю й місцеві організації Радикальної партії Олега Ляшка та ВО "Батьківщина", які мають депутатські фракції в поточному скликані Верховної Ради України.

Кількість кандидатур, поданих до складу ДВК усіх районів міста, не була достатньою для формування відповідних комісій у мінімальному складі.  За підрахунками ОПОРИ, 22% членів ДВК міста були призначені за поданням голів районних у Кривому Розі виборчих комісій, при цьому необхідності у жеребкуванні  поданих кандидатур не  виникло.

Найбільше керівних посад у складі ДВК Кривого Рогу відійшло представникам політичної партії "Опозиційний блок" – 150. Зокрема,  місцева організація партії отримала 60 посад голів ДВК, 40 посад заступників та 50 посад секретарів.

На другому місці кандидат-самовисуванець Юрій Вілкул – 84 керівні посади. 28 людей стали головами ДВК, 26 – заступниками голови та 30 – секретарями. 84 особи на керівних посадах у  Об’єднання "Самопоміч". З них 21 голова, 41 заступник голови та 22 секретарі.83 керівні посади у ДВК має кандидат Василь Сердюков ("Партія простих людей Сергія Капліна"). 28 чоловік стали головами ДВК, заступниками – 23 та секретарями – 32. Майже стільки ж отримав кандидат Олександр Натаров (самовисування) – 82 керівні посади: 31 особа, подана  Натаровим, отримала посаду голів ДВК, 24 – заступників та 27 – секретарів.

81 керівну посаду в ДВК Кривого Рогу одержали представники місцевої організації політичної партії "Народний фронт". Серед них 33 голови комісій, 22 заступники та 26 секретарів. Дещо менше, 73 керівні посади, від кандидата Наталії Новицької (28 голів, 21 заступник, 24 секретарі). Кандидат від "Українського об’єднання патріотів – УКРОП" Микола Колесник одержав 65 керівних посад у ДВК. Він матиме 16 голів, 32 заступники та 17 секретарів комісій.

55 керівних посад у складі ДВК отримав кандидат-самовисуванець Олексій Кривенко. З  них 14 осіб стали головами ДВК, заступниками – 19 та секретарями – 22. У кандидата-самовисуванця Ярослава Шрама на 2 керівні посади менше – 53: 17 голів, 17 заступників та 19 секретарів.

Від кандидата Олега Бойченка головами ДВК стали 10 чоловік, заступниками – 18, секретарями – 14. Найменше керівних посад у кандидатів Яни Беркут (самовисування) – 8 (2 голів, 3 заступники, 3 секретарі) та Світлани Сови ("Сила людей") – 5 (2 голів, 1 заступник, 2 секретарі). Крім того, керівні посади у ДВК отримали 14 чоловік, які були подані головами територіальних виборчих комісій – 3 голів, 5 заступників та 6 секретарів. Варто зазначити, що у зв’язку зі  скасуванням Криворізькою міською виборчою комісією низки рішень районних у місті виборчих комісій щодо включення до керівного складу ДВК осіб, внесених за поданням голів відповідних ТВК,  відбулися ротації в складі комісій дільничного рівня (Жовтневий та Тернівський райони). Натомість Довгинцівська та Тернівська районні в Кривому Розі виборчі комісії утворили деякі ДВК у кількості, яка не відповідає вимогам законодавства.

У той же час зафіксовані інші проблеми в діяльності районних у місті виборчих комісій.  Зокрема, Дзержинська та Саксаганьска районні у Кривому Розі виборчі комісії передали членам ДВК печатки до моменту проведення першого засідання цими новоутвореними комісіями та набуття повноважень їх членами. У момент первинного утворення ДВК Тернівська районна в  Кривому Розі виборча комісія проголосувала за включення до керівного складу двох ДВК одних осіб, але у оформленій постанові фігурували інші громадяни. Ці факти мають ознаки підробки виборчої документації, що потребує детального вивчення з правоохоронними органами та виборчою комісією вищого рівня.

Діяльність дільничних виборчих комісій

У Кривому Розі на позачергових виборах міського голови утворено 293  дільничні виборчі комісії.  Відповідно  Закону України "Про місцеві вибори"скликання першого засідання дільничної виборчої комісії відбувається не пізніше ніж на другий день з дня утворення дільничної виборчої комісії.

Спостерігачі ОПОРИ вибірково відвідали перші засідання ДВК міста та відзначили їх належний організаційний  рівень.   Під час спостереження не було зафіксовано випадків зриву початку роботи ДВК, у тому числі члени відповідних комісій не допускали масової неявки на перші засідання. У той же час  ОПОРА негативно оцінює факти отримання печаток членами тих ДВК, які ще не провели своїх перших засідань та не набули повноважень. Необхідно зазначити, що районні в місті Кривий Ріг ради прийняли рекомендації керівникам підприємств, установ та закладів району щодо сприяння  матеріально-технічному забезпеченню виборчих дільниць під час підготовки проведення позачергових виборів Криворізького міського голови.

До 13.03.2016 включно органи ведення Державного реєстру виборців були зобов’язані передати всім ДВК міста попередні списки виборців на паперовому носії та виготовлені іменні запрошення дільничній виборчій комісії звичайної виборчої дільниці.  За даними ОПОРИ, 12.03.2016 – 13.03.2016 попередні списки виборців були передані ДВК, при цьому процес не супроводжувався суттєвими порушеннями законодавства. У той же час спостерігачі ОПОРИ звернули увагу на складність здійснення контролю за дотриманням законодавства з боку дільничних виборчих комісій під час передачі попередніх списків виборців.   Зокрема, органи ведення Державного реєстру виборців не перевіряли, як правило, належність до різних суб’єктів подання трьох членів ДВК, які прибули до приміщення відділів для отримання попередніх списків виборців. Втім, Закон України "Про місцеві вибори" встановлює відповідну вимогу.

Рекомендації

Політичним партіям, їх місцевим організаціям

  • Утриматися від політично вмотивованих замін у складі виборчих комісій усіх рівнів, таким чином забезпечуючи стабільність їх роботи та належну підготовленість членів відповідних комісій;
  • Офіційно звертатися до правоохоронних органів щодо виявлених порушень виборчого законодавства, не обмежуючись інформуванням громадськості про дані обставини;
  • Посилити контроль за дотриманням законодавчих вимог щодо ведення передвиборної агітації.

Засобам масової інформації (у тому числі комунальної форми власності)

  • Забезпечити об’єктивне та неупереджене висвітлення виборчого процесу і передвиборчої активності кандидатів.

Правоохоронним органам

  • Забезпечити належне розслідування заяв та повідомлень про вчинення правопорушень, пов’язаних із виборчим процесом;
  • Активно інформувати ЗМІ та громадськість про стан розслідування порушень виборчого процесу, здійснення правоохоронцями заходів з їх запобігання.

Криворізькій міській виборчій комісії, районним у місті виборчим комісіям

  • Уникати політичних дискусій під час прийняття рішень, пов’язаних із виконанням повноважень;
  • Забезпечити належне навчання членів дільничних виборчих комісій.

[1] 23 лютого 2016 року Криворізька міська організація партіїВсеукраїнське об’єднання "Свобода" висунула та затвердила як кандидата Олега Бойченка, який брав участь у чергових виборах міського голови 25 жовтня 2015 р. Натомість 21 лютого 2016 р. Центральна виборча комісія опублікувалаперелік політичних партій, центральним органом яких прийнято рішення про участь місцевих організацій у місцевих виборах 27 березня 2016 року. У поданому списку під номером 33 зазначено Всеукраїнське об’єднання "Свобода". У графі про вид виборів (чергові/позачергові/перші), у яких згідно з рішенням політичної партії беруть участь місцеві осередки, вказано:"Перші місцеві вибори,призначені на 27 березня 2016 року". Тобто, відповідно до цього документа, у ЦВК була відсутня інформація про участь місцевої організації ВО "Свобода" у"позачергових місцевих виборах 27 березня 2016 року". Натомість подальші судові оскарження, здійснені за ініціативи ВО "Свобода", підтвердили неможливість висування Олега Бойченка Криворізькою міською організацією ВО "Свобода".

[2] Натомість  Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань не дозволяє підтвердити офіційну реєстрацію Асоціації підприємців Кривого Рогу, назвою якої підписані відповідні друковані агітаційні матеріали.