На засіданні міськвиборчкому 14 березня на вимогу 5 членів комісії розглядалося питання щодо результату судового розгляду скарг на рішення МВК. Під час гострої дискусії з приводу участі у судовому розгляді члена комісії Василя Слюти як представника інтересів комісії, Павло Гивель перервав процес обговорення проекту Постанови і довів до відома присутніх рішення ЦВК про заміну секретаря та двох членів комісії. 

Згідно з Постановою ЦВК №75 від 14 березня 2016 року, достроково припиняються повноваження секретаря комісії Павла Демченка («Батьківщина») та ще двох членів комісії – Тетяни Руденко («Батьківщина») та Олександра Малого («УКРОП»). Причина щодо усіх однакова – «у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії». Замість них до складу комісії мають бути включені Юрій Чуплий (та призначений секретарем) («Батьківщина»), Дмитро Лєдовських («Батьківщина») та Андрій Єрьоменко («УКРОП»).

Ще на початку засідання міської виборчої комісії про Постанову ЦВК відомо не було. Вона надійшла на адресу комісії під час розгляду одного зі суперечливих питань – про результати судового розгляду у справі оскарження рішення комісії та участі Василя Слюти як представника комісії на підставі довіреності.

Членів комісії обурило те, що голова МВК Павло Гивель самостійно, без рішення комісії, видав довіреність Василю Слюті («Опозиційний блок») на те, щоб представляти комісію під час розгляду у Дніпропетровському суді скарги кандидата Юрія Вілкула щодо законності розміщення на його білбордах написів «Єдиный кандидидат от криворожан». Нагадаємо, що комісія щодо цього питання прийняла рішення, що таке формулювання суперечить Закону, адже окрім Юрія Вілкула є ще 14 кандидатів. Водночас, Василь Слюта під час голосування з таким рішенням був не згоден. Таку ж думку Василь Слюта висловив і в суді, попросивши суд задовольнити скаргу проти комісії й суд частково задовольнив скаргу кандидата Юрія Вілкула.

Після тривалого обговорення цього питання, на розгляд комісії було винесено Постанову, яка покладає низку обмежень щодо представництва інтересів комісії в суді, та дискреційних повноважень голови комісії. Однак питання так і не винесли на голосування, оскільки голова комісії Павло Гивель перервав засідання, зачитавши вищезгадану постанову ЦВК. Такі дії голови обурили членів комісії, адже перед тим вони прийняли рішення про відрядження своїх представників на поліграфічне підприємство спостерігати за друком бюлетенів. У тому числі їхати мав Павло Демченко, секретар комісії, якого, згідно з Постановою ЦВК, позбавлено повноважень. Окрім того, постало питання щодо ведення протоколу засідання, адже цей обов’язок покладався на секретаря. У момент, коли пан Демченко попрощався із членами комісії та покинув засідання, у протоколі не фіксували перебіг засідання.

Відео: Громадянська мережа ОПОРА

Члени комісії, повноваження яких були припинені, залишили засідання комісії, а з ними, на знак незгоди з діями Павла Гивеля – ще декілька членів МВК. Через це в засіданні довелося оголосити перерву, адже не було кворуму. У той же час комісія намагалася зв’язатися з тими особами, які призначені членами комісії Постановою ЦВК, проте із двома з них не вдалося встановити зв'язок, а один виявився не в місті й не мав змоги приїхати на засідання. Таким чином, новопризначені члени комісії не з’явились на засідання.

Відео: Громадянська мережа ОПОРА

Зрештою, через деякий час міська виборча комісія засідання відновила, проте, до питання щодо одноосібної видачі довіреності Павлом Гивелем Василю Слюті не повернулася. Секретарем засідання призначили Ірину Брилькову. Порядок денний зазнав суттєвих змін: кандидат Інна Іванченко відкликала свою скаргу щодо порушення Закону «Про місцеві вибори», а проект Постанови щодо одноособової видачі довіреності Василю Слюті відправили на доопрацювання.

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.