У вівторок, 8 березня, криворізький інтернет-сайт Krivbas24.com оприлюднив матеріал під назвою «Соцопрос Кривой Рог Life: Большинство криворожан хотят видеть мэром города Игоря Левицкого», що має ознаки передвиборної агітації та маніпуляції думкою громадськості.

У матеріалі ресурс посилається на соціологічне опитування, що проводиться іншим інтернет-виданням – krlife.com.ua. Поруч зі скрін-шотом з сайту krlife.com.ua розміщений скрін-шот незавершеного голосування, де найбільшу, на той момент, кількість голосів має кандидат на посаду міського голови Кривого Рогу від Громадського Руху «Народний контроль» Ігор Левицький. Водночас, прізвище кандидата згадується й в заголовку матеріалу, де зазначено що Ігоря Левицького хочуть бачити міським головою більшість мешканців Кривого Рогу.

Soc Opytuvannya

Soc Opytuvannya2 1

Soc Opytuvannya3

Soc Opytuvannya4

Згідно з ч. 1 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори», висвітлення виборчого процесу в засобах масової інформації всіх форм власності, у тому числі в інтерв’ю, дискусіях та дебатах, а також інформаційних повідомленнях, програмах новин і поточних подій, має здійснюватися на засадах об’єктивності, неупередженості та збалансованості.

Оскільки в цьому випадку в матеріалі увага акцентована саме на особі Ігоря Левицького, то дану публікацію можна вважати передвиборною агітацією. У ч. 8 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» вказано, що публікації агітаційного характеру повинні бути відокремлені від інших і означені як такі, однак жодних маркувань про те, що даний матеріал є передвиборною агітацією, на сайті немає.

Закон України «Про місцеві вибори» передбачає певні вимоги до публікацій результатів соціологічних опитувань. Зокрема, згідно з ч. 1 ст. 53 Закону України «Про місцеві вибори», результати такого опитування, мають публікуватися з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань та можливої статистичної похибки.

З огляду на це, матеріал на krivbas24.com з посиланням на krlife.com.ua, поданий як результат соціологічного опитування, може маніпулювати громадською думкою. У ньому не зазначений час проведення опитування (станом на 8 березня воно ще тривало), територія, яку охоплює дослідження, й розмір та спосіб формування соціологічної вибірки.

Окрім того, така технологія є маніпуляцією думкою виборців, адже опитування подається як думка мешканців Кривого Рогу, хоча проголосувати на ресурсі мають змогу користувачі Інтернету з усього світу.

 
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)
 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.