Кривий Ріг: псування агітації та нові прояви політичної реклами

Відставку Арсенія Яценюка закликають підтримати в агітаційних наметах Ігоря Левицького. Юрій Вілкул знайомить містян зі своєю політичною командою, натомість агітаційні білборди чинного мера пошкодили зловмисники.

Сьогодні Криворізька міська виборча комісія оголосить повний список кандидатів на посаду міського голови Кривого Рогу. Ті, хто вже отримали кандидатські посвідчення, не гаючи часу, розпочали передвиборчу агітацію.

Відтак, у наметах на підтримку кандидата від політичної партії «Громадський Рух «Народний контроль» Ігоря Левицького, крім роздачі інформаційних листівок, агітатори збирають підписи за відставку прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Levick Yacenyuk

Натомість в Інгулецькому, Тернівському та Саксаганському районах міста в агітаційних наметах Юрія Вілкула, прибічники чинного мера разом із інформаційними бюлетнями «Криворожанин» роздають додаток «Політична команда Юрія Вілкула» з інформацією про актив кожного району і їх «Декларацію». 

Окрім нових проявів політичної реклами від кандидатів  на посаду міського голови, у Тернівському районі на зупинці «Ювілейна», представники ОПОРИ зафіксували зіпсовані білборди на підтримку чинного міського голови Юрія Вілкула. Двосторонній стенд кандидата було облито темною рідиною, котра нагадує автомобільне пальне або мастило.

Zpsovano bilbord

Псування передвиборчої агітації може розцінюватись як перешкоджання веденню виборчої агітації. Згідно з ч. 13 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори»  перешкоджання здійсненню права на проведення передвиборної агітації, а також порушення встановленого цим Законом порядку проведення такої агітації тягнуть за собою відповідальність, встановлену законами України.

Громадянська мережа ОПОРА інформує, що відповідно до  Кримінального Кодексу України (Стаття 157 Розділ V Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина):

"Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача:

1. Перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин –

караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк;

2.Ті самі діяння, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, –

караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк".

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.