ОПОРА зафіксувала нехтування принципу рівних можливостей потенційним учасником виборчого змагання у м. Василькові (Київська область) та використання службового становища посадовою особою органів місцевої влади для агітації.

У зверненні, що розміщене на офіційному сайті міської ради від 24 липня 2015 року, міський голова міста Василькова Сергій Сабов, закликає місцеві громади та робочі колективи до обговорення щодо висунення кандидатів у депутати органу місцевого самоврядування. У тексті, фактично, міститься агітація за партію «УДАР», членом якої є голова міста, а також інші партії парламентської коаліції.

Vasylkiv site agitacia

ОПОРА наголошує, що подібні повідомлення суперечать частині 1 статті 15 Закону України «Про місцеві вибори», яка говорить: «Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів». Згідно з частиною 2 статті 14 Закону, «чергові місцеві вибори проводяться одночасно на всій території України в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень рад, голів, старост, обраних на попередніх чергових місцевих виборах». Таким чином, це звернення є фальстартом виборчої кампанії та використання службового становища посадовою особою органів місцевої влади.

Фактично, Сергій Сабов не порушує діюче законодавство, адже виборча камапнія ще не розпочалася. Тому така агітація є політичною, а не передвиборчою, навіть у випадку його потенційної реєстрації у ЦВК як кандидата. Але ОПОРА зауважує, що такими діями кандидати нехтують принципом рівних можливостей. Так, згідно з частиною 1 статті 61 та частиною 1 статті 62 Закону, «кандидати та місцеві організації партій мають рівні права під час виборчого процесу на їх виступи та виступи відповідних довірених осіб на передвиборних та інших зборах, нарадах, засіданнях, мітингах, безпосередньо пов’язаних з виборами, у засобах масової інформації».

ОПОРА звертає увагу політиків, які планують взяти участь у виборчому процесі, на положення статті 60 ЗУ «Про місцеві вибори»: «Участь у передвиборній агітації забороняється: органам державної влади, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам; у робочий час посадовим та службовим особам органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом». (п. 2, 3 част. 1 ст. 60).

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.