Про це повідомив аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев на публічному обговоренні проміжних результатів розслідування кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян на місцевих виборах–2015, яке відбулося у Житомирі 7 листопада з ініціативи Громадянської мережі ОПОРА.

Під час заходу Олександр Клюжев презентував загальнонаціональний звіт та спеціальний регіональний огляд результативності розслідування виборчих злочинів.

«Якщо говорити про Житомирську область, то за інформацією, яку ми отримували як від Головного слідчого управління МВС України, так і з відповідей на запити до управління Національної поліції у Житомирській області, всього протягом місцевих виборів 2015 року до правоохоронних органів надійшло близько 130 повідомлень про вчинення виборчих правопорушень. За сукупністю всіх цих фактів, після розгляду різних обставин, було розпочато сім кримінальних проваджень, які стосувалися виборчих злочинів, три з них завершилися направленням обвинувальних актів до судів. Досудове  слідство звершилось і три кримінальних провадження закрито, одне триває. Якщо говорити про ті кримінальні провадження, які були направлені до суду, то зараз у двох з них прийняли рішення. Щодо тих, хто притягнутий до відповідальності у Житомирській області, зараз ми можемо говорити про трьох осіб у цих двох судових розглядах», – зазначив Олександр Клюжев.

До участі в публічному обговоренні долучилися представники Головного управління Національної поліції в Житомирській області, обласної прокуратури, громадських організацій та засобів масової інформації. На захід також запросили  представників судів, які приймали рішення щодо злочинів на місцевих виборах, ключових територіальних виборчих комісій, місцевих організацій політичних партій та колишніх кандидатів на місцевих виборах.

Публічна зустріч мала на меті активізувати діалог між правоохоронними органами, виборцями, експертним середовищем, а також політиками у питаннях забезпечення принципу невідворотності покарання за виборчі злочини, напрацювання рекомендацій щодо удосконалення законодавчого регулювання та запобігання відповідним правопорушенням.

Захід відбувся за фінансової підтримки Ради Європи.

Контактна особа:
Оксана Данильченко,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області
Тел. 096 7139129,

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні. Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за виборами в Україні. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.