За повідомленням МВС, станом на 13:00 29 листопада в поліцію Маріуполя надійшло 21 звернення про порушення виборчого законодавства. Це оголосив виконавчий директор Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко на прес-конференції.

«До поліції вже зверталися й наші спостерігачі. Ще вчора вони зафіксували наявність агітації на користь кандидата у мери Маріуполя Григорія Шекули. Банер розміщений за адресою проспект Перемоги, 38. Сьогодні ж, під час повторної перевірки, він так і не був знятий. А поліція вважає, що припинити це порушення не в їх компетенції», – розповів Сергій Ткаченко.

0 29.11 1

Як зазначила координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, громадські спостерігачі, окрім порушень, фіксують ще й різні тенденції. «Наприклад, за адресою проспект Будівельників, 119 А відбувається поквартирне агітування. Групи людей приходять до кожної квартири та закликають людей йти на вибори. А інколи й поодинокий винос бюлетеня, який, наприклад, мав місце на ДВК №142308, може бути елементом спроби серйозної техніки таких фальсифікацій, як «карусель» та інших», – зазначила експерт.

0 29.11 2

За словами члена Жовтневої районної виборчої комісії міста Маріуполя Максима Жукова, на 12:00 явка виборців у районі склала 11,25%. А о 14:00 вона була вже на рівні 25,38%.

Член Приморської районної виборчої комісії міста Маріуполя Станіслав Єлін розповів, що в їх районі станом на 15:00 явка виборців була 24,3%.

Як зазначив член Приморської районної виборчої комісії міста Маріуполя Сергій Галджерлі, проблем із голосуванням на дому не виникало. «Служба таксі, з якою укладено договір, працює добре. Жодних проблем із тим, щоб дістатися виборців, які голосують вдома, не було», – наголосив він.

Порушення, зафіксовані спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА та Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» у Маріуполі, станом на 15:00:

Незаконна агітація

Громадськими спостерігачами було зафіксовано наявність агітації на користь кандидата в мери Маріуполя Григорія Шекули. Банер, розміщений за адресою проспект Перемоги, 38, спостерігачі помітили ще вчора. Сьогодні ж, під час повторної перевірки, він так і не був знятий.

Через факт незаконної агітації спостерігачі звернулися до поліції. На їхній виклик приїхала одна із двох груп швидкого реагування, додатково створених на день голосування у Орджонікідзевському районному відділі у м. Маріуполі Національної поліції. Але ці співробітники правоохоронних органів зазначили, що вживання заходів щодо припинення незаконної агітації – не в їхній компетенції, та порадили дочекатися оперативно-слідчу групу. Проте спостерігачі так і не дочекалися її приїзду. Після тривалого очікування та повторного виклику поліції, активісти отримали відповідь, що на такий вид порушення виборчого законодавства приїзд оперативно-слідчої групи є малоймовірним. Це стало причиною телефонування у приймальну начальника громадської безпеки Орджонікідзевського райвідділу. Після цього до спостерігачів знову приїхала група швидкого реагування, яка через певний час знову поїхала. Спілкування із співробітниками правоохоронних органів цього разу, на жаль, було неконструктивним: вони відмовлялись називати свої прізвища, посади та не були налаштовані на жодне реагування задля припинення правопорушення. Залишившись чекати біля протизаконного у день голосування банера Шекули, спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА таки дочекалися приїзду оперативно-слідчої групи. По її приїзду активісти склали заяву про виявлене порушення законодавства та надали пояснення оперативникам. На жаль, сам агітаційний банер так і залишився висіти та рекламувати кандидата в мери, оскільки існуючий механізм передбачає прибирання незаконної передвиборчої агітації силами комунальних установ за відповідним поданням правоохоронних органів.

Внесення змін до списку виборців та заборона фіксації порушення

До ДВК №142437 прийшла особа, яка попросила змінити свої дані у списку виборців. Дівчина вийшла заміж, змінила прізвище, але у списку виборців записана за дівочим. Комісія внесла зміни до списку виборців. Спостерігач зауважив, що це є порушенням та попросив сфотографувати внесені зміни, аби зафіксувати інцидент. Голова комісії заборонила проводити фіксацію. Спостерігач викликав поліцію, складає акт та скаргу.

Відривання контрольного талона

На ДВК №142365 (вул. Азовстальська, 32) член ДВК випадково відірвав від бюлетеня контрольний талон. ДВК склала акт про це.

Порушення таємниці голосування

На ДВК №142253 (просп. Металургів, 75) зафіксовано порушення таємниці голосування – виборець здійснював волевиявлення не в кабінці. Комісія викликала поліцію, виборця затримали до приїзду оперативної групи, спостерігач виступає свідком у документах поліції.

Винос бюлетеня

На ДВК №142308 (просп. Металургів, 150) спостерігач помітив, що виборець виніс бюлетень. Виборець зайшов у кабінку, вийшов, але бюлетень не вкинув до скриньки. Затримати порушника не встигли. Спостерігач повідомив про це поліцію. ДВК повідомила про це ТВК. Спостерігач пильно стежитиме за можливістю організації «каруселей».

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар у Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.