Кандидат у депутати Херсонської міської ради Лариса Леонова відстояла своє право стати депутатом у суді.

9 листопада Херсонський окружний адміністративний суд зобов’язав Херсонську міську виборчу комісію прийняти рішення щодо виправлення арифметичної помилки в протоколі про підсумки виборів депутатів Херсонської міської ради від 3 листопада 2015 року із зазначенням Леонової Лариси Миколаївни обраною депутатом Херсонської міської ради.

Причиною судового позову кандидатки від ВО «Батьківщина» по виборчому округу №24 стали неточності та невідповідність даних у протоколі про підсумки виборів, який склала Херсонська міська виборча комісія, тим даним, що були у протоколах про підрахунок голосів дільничних виборчих комісій. Згідно протоколів ДВК Леонова набрала 12,26% голосів виборців по округу, а в протоколі ТВК зазначено – 10, 2581%.

Лариса Леонова у своїй скарзі до суду вимагала визнати протиправною бездіяльність ТВК щодо виправлення помилки у протоколі шляхом складання уточненого протоколу, та визнати її обраною.

Суд задовольнив вимогу частково. Виходячи з того, що Закон України «Про місцеві вибори» не передбачає складання виборчою комісією уточненого протоколу про результати виборів до відповідних місцевих рад, то вимога позивача у цьому пункті не може бути задоволена. Суд визнав протокол ТВК від 03.11.2015 року чинним. Але, згідно ч. 2.ст.11Кодексу адміністративного судочинства, суд вийшов за межі позовних вимог для повного захисту прав та інтересів сторін, і зобов’язав Херсонську міську виборчу комісію прийняти рішення, яким виправити допущену арифметичну помилку у протоколі, і визнати Ларису Леонову депутатом.  

Одразу після оголошення судового рішення до суду надійшла апеляційна скарга щодо відміни цього рішення, таким чином рішення 821/3488/15-а не набуло чинності. Справа передана до Одеського апеляційного адміністративного суду.

                                                                                                                       

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.