25 травня озброєні люди, які представляють так звану «Донецьку народну республіку», захопили п'ятьох членів окружної виборчої комісії № 42.

У заручниках у терористів члени ОВК пробули 22 години, потім бойовики їх відпустили. Про викрадення спостерігачам спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецьку розповів Сергій Гречко, один з членів ОВК № 42.

«У день голосування ми вирішили відкрити кілька дільниць у нашому окрузі, щоб дати людям можливість проголосувати. Ми вирушили за бюлетенями в донецький аеропорт. Нас було троє: я, голова комісії Олександр Косенко та довірена особа одного кандидата у Президенти в нашому окрузі Наталія Степко. Також з нами було ще два водія, за бюлетенями ми поїхали на двох машинах», — розповідає Сергій.

Захоплення сталося, коли члени комісії поверталися з аеропорту разом із бюлетенями. Дорогу перекрили озброєні люди, які зупинили машину.

«Ми були дуже здивовані, коли один із бойовиків без жодних сумнівів чи страху вибіг на дорогу та став зупиняти нашу машину, яка рухалась на великій швидкості. Нажаль, нам довелося зупинитися. Бойовики швидко витягли нас з авто, обшукали та знайшли бюлетені. Один з терористів поводив себе дуже агресивно, він кілька разів ударив мене і віддав наказ, щоб нас кудись відвезли», — розповідає Сергій.

Терористи повезли заручників у будівлю обласного управління СБУ, трохи пізніше туди вони привезли членів комісії, які перебували у другій машині. Вона також була захоплена. У членів комісії відібрали всі особисті речі, в тому числі гаманці та телефони.

«Куди саме ми приїхали, ми не знали. Вони заздалегідь зав'язали нам очі. Отак з пов'язками на очах ми й провели цілу добу в підвалі. Те, що це була будівля СБУ, ми дізналися наступного дня. В цілому, бойовики ставилися до нас більш менш нормально. Вони давали нам воду та їжу, але пов'язки з очей не знімали. Поки ми там були, нас ніхто не допитував. Нас просто утримували там», — говорить Сергій.

Наступного дня терористи відпустили всіх заручників. Командир бойовиків пояснив їм, що захоплення членів комісії було особистою ініціативою одного із його підлеглих.

«Інші бойовики називали його «Батя». Ми розповіли йому про викрадені у нас речі та гроші. Цікаво те, що гроші він віддав нам одразу, а телефони сказав, що спробує повернути пізніше. До речі, він також сказав, чому саме нас відпустили. Про це нібито його попросив особисто мер Донецька», — резюмував Сергій.

Як повідомлялося раніше, за останні кілька тижнів бойовики так званої «ДНР» скоїли низку збройних нападів на виборчі комісії в Донецькій області. Терористи неодноразово викрадали членів комісій, погрожували їм, а також забирали їх особисті речі.

До цього часу залишається невідомим місцезнаходження Руслана Кудрявцева, голови ОВК № 43 в Донецьку. Його викрали 22 травня, а переговори про його звільнення досі тривають.

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар ДОО ВГО "омітет виборців України"
(050) 539 23 05, [email protected]

Про громадське спостереження за виборами

Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня 2014 року, Мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює із 175 довготерміновими спостерігачами, що стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. У Донецькій області громадське спостереження за президентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітет виборців України».