На виборах Президента України на Донеччині терористичні групи і незаконні озброєні формування позбавили права голосу до 81,8 % виборців від загальної кількості виборців, які мешкають у регіоні. Про це повідомляють спостерігачі спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецьку.

Орієнтовна кількість виборців у Донецькій області складає 3,3 млн осіб. Із цієї кількості лише 599 тис. виборців (18,2 % від загальної кількості виборців) мешкають у містах та районах Донеччини, в яких вибори відбулися. Це означає, що на закритих бойовиками «ДНР» дільницях не змогли проголосувати 2,7 млн виборців, що становить 81,8 % від загальної кількості виборців в області.

Сергій Ткаченко, голова правління ДОО «Комітет виборців України»: «В цій ситуації хочеться згадати слова Іоанна Златоуста: «Бог не тільки справи приймає, але й наміри цілує». Добро завжди переможе».

Як відомо, бойовики «ДНР» заблокували голосування в найбільших містах Донецької області, в яких мешкає більшість виборців регіону. Зокрема, права голосу повністю були позбавленні 23 міста та шість районів області.

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»
(050) 569-23-05; (062) 337-63-16
 
Про громадське спостереження за виборами
Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня 2014 року, Мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює із 175 довготерміновими спостерігачами, що стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. У Донецькій області громадське спостереження за президентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітет виборців України».