На Херсонщині зафіксовані білборди з прихованою агітацією за  кандидатів  у Президенти. У свою чергу, кандидати у мери вдаються до більш «технологічних» засобів прихованої агітації: на мобільні телефони виборців приходять смс з текстами, що закликають голосувати за певного кандидата в мери.

  Так, по місту і області зафіксовані білборди, на яких використані елементи, зокрема гасла, що використовувались напередодні виборів у зовнішній рекламі Валерія Коновалюка, Петра Порошенка, Юлії Тимошенко. Ця продукція носить характер прихованої агітації.

  На виборах мера була проведена незаконна агітація у більш технологічнй спосіб: жителі міста Херсона масово публікують у соцмережах скріншоти смс з текстом:  «Отличный день для правильного выбора, Яременко» (який є кандидатом у мери м. Херсона). Цей факт викликає обурення користувачів мобільних телефонів, бо подібні розсилки свідчать про те, що хтось незаконно користується базою даних мобільних операторів.

  Окрім того, у Генічеському районі Херсонської області, який знаходиться на кордоні з Кримом, зафіксований факт розклеювання провокаційних листівок, які закликають не приходити на вибори, з текстом: "Не иди на выборы! Помни: явку подделать тяжелее, чем голоса!".  Порушник був затриманий, а листівки вилучені.  За повідомленнями міліції, з цього приводу був складений протокол за ст. 152 КУпАП. (Порушення державних стандартів, норм, та правил у сфері благоустрою населених пунктів, благоустрію території населених пунктів).  У правоохороних органах стверджують, що подібні листівки були розклеєні також і в обласному центрі, їх зняли, але правопорушники не були затримані.

32

   

33

 

36

 

 

34

 

Детальніше:

прес-служба Громадянської мережі ОПОРА по Херсонській області,  

[email protected]

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.