Ще до офіційного старту передвиборчої кампанії на місцевих виборах-2020 населені пункти Луганської області заполонили білборди з політичною рекламою. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Усього в області 186 офіційно встановлених металоконструкцій, які призначені та готові до використання в якості білбордів. З них 117 у трьох містах: Сєвєродонецьку (49), Лисичанську (46) та Рубіжному (22).

До моніторингу спостерігачів ОПОРИ цього разу увійшло 5 міст: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Кремінна та Щастя. У сукупності у лідерах три політичні сили, представлені на білбордах, — “Наш край”, “Перемога Пальчевського” та “Опозиційна платформа — За життя”.

Найбільша кількість бордів сконцентрована у обласному центрі Луганщини — Сєвєродонецьку. Здебільшого щити рясніють банерами “Нашого краю” (8), “Перемога Пальчевського” (7) та “Опозиційної платформи — За життя” (7). Суттєво відстають за кількістю, але теж заявили про себе, політичні партії “За майбутнє” (3), “Європейська Солідарність” (1) та “Слуга народу” (1).

У сусідньому Лисичанську політсили також активно себе рекламують. Кількісно перевагають борди “Слуги народу” (9). Не так масштабно, але представлені борди партій “За майбутнє” (1), “Перемога Пальчевського” (4), “Опозиційна платформа — За життя” (1).

У місті Рубіжному наразі найбільше зовнішньої реклами від політичної партії “Наш край” (8). Також є білборди з постерами від сил “Опозиційна платформа — За життя” (6) і “Перемога Пальчевського” (4).

Небагато зовнішньої політичної реклами у місті Кремінна. Усього щитів 12, 7 білбордів з політрекламою, з них 3 — “Опозиційної платформи — За життя”, 2 політсили “Перемога Пальчевського” та по одному “Нашого краю” і “Слуги народу”.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували борди з політрекламою і у прифронтовому Щасті. У місті усього три таких конструкції, і на усіх міститься реклама політичної партії “Слуга народу”.

“Поки що ми бачимо загальну рекламу політичних сил, яка працює на впізнаваність партій, — відзначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області , — Звичайно, це вже говорить про наміри політсил бути представленими на місцевих виборах. Але поки жодної персонфікації”.

Примітно, що зовнішня політична реклама наявна і у тих містах, де за рішенням ЦВК проведення перших місцевих виборів не відбудеться. Зокрема, у Сєвєродонецьку, Лисичанську та Щасті.  Нагадаємо, що Громадянська мережа "ОПОРА" закликала органи державної влади, зокрема Центральну виборчу комісію, Верховну Раду і військово-цивільні адміністрації в Донецькій і Луганській областях докласти максимальних зусиль для забезпечення виборчих прав громадян у 18 громадах, де не було оголошено про проведення місцевих виборів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)