Миколаївська регіональна організація партії «Опозиційна платформа − За життя» подала до міської виборчої комісії ймовірно не ті списки кандидатів у депутати Миколаївської міської ради, які були затверджені на партійній конференції. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ. 

24 вересня о 22.51 уповноважена особа Миколаївської регіональної організації партії «Опозиційна платформа − За життя» Максим Невінчанний подав до Миколаївської міської територіальної виборчої комісії єдиний список кандидатів у депутати Миколаївської міської ради, який був затверджений 23 вересня на другому етапі конференції Миколаївської регіональної організації політичної партії. Однак у поданих списках другий номер − кандидат Артем Ільюк, хоча він не був висунутий під час партійної конференції.

Так, 23 вересня на конференції 66 голосами «за» (ще двоє утримались, всього в конференції взяло участь 68 делегатів) був оголошений список кандидатів у депутати Миколаївської міської ради у складі 54 осіб. У цьому списку, який оголосив голова Миколаївської регіональної організації «Опозиційна платформа − За життя» Юрій Загородній, другим номером була Марина Мазанко. А ось у списку, який приніс 24 вересня до Миколаївської міської територіальної виборчої комісії Максим Невінчанний, другим номером зазначений Артем Ільюк, якого взагалі не було в списках, затверджених 23 вересня.

Уповноважена особа Миколаївської регіональної організації «Опозиційна платформа − За життя» Максим Невінчанний прокоментував спостерігачу ОПОРИ цю ситуацію так: «Я щось не пам’ятаю, щоб він не висувався. На з’їзді − є. На міських зборах, які відбулися 20 вересня − ні, а це обласна організація. Передивіться все з початку, ви там все побачите».

Також зі списку, який був поданий до Миколаївської міської територіальної виборчої комісії 24 вересня, був виключений Анар Ахундов, кандидат, якого затвердили на конференції Миколаївської регіональної організації «Опозиційна платформа − За життя». Як прокоментував спостерігачу ОПОРИ Максим Невінчанний, рішення про виключення Анара Ахундова було прийняте Стратегічною радою партії.

Додамо, що вдень 24 вересня, за інформацією видання «Інше.ТВ», голова Миколаївської регіональної організації «Опозиційна платформа − За життя» Юрій Загородній заявив, що рішенням Стратегічної ради партії Артем Ільюк був включений до списку кандидатів у депутати Миколаївської міської ради другим номером.

«На конференції Миколаївської регіональної організації партії  «Опозиційна платформа − За життя» затверджувався та оголошувався єдиний виборчий список, який відрізняється від поданого до Миколаївської міської ТВК. Тому тут можуть бути ознаки порушення порядку висування кандидатів, адже для реєстрації списку кандидатів ТВК відповідно до частини 2 статті 222 Виборчого кодексу України виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, районна, міська, районна у місті, сільська, селищна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, включених до єдиного та територіальних виборчих списків організації партії, за умови отримання рішення зборів, конференції організації партії про висування кандидатів у депутати від організації партії, передбаченого частиною 10 статті 219 цього Кодексу, підписаного керівником місцевої організації партії та засвідчене печаткою місцевої організації партії або відповідної організації партії вищого рівня, а також погоджене центральним керівним органом партії, що засвідчується печаткою цієї партії», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Відповідно до частини 10 статті 219 Виборчого кодексу України рішення зборів, конференції організації партії про висування кандидатів у депутати від партії приймається шляхом затвердження єдиного виборчого списку та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати, віднесених організацією партії до відповідних територіальних виборчих округів, які додаються до такого рішення і є його невід'ємною частиною. Рішення зборів, конференції організації партії про висування кандидатів у депутати підписується керівником організації партії і скріплюється печаткою цієї місцевої організації партії або печаткою організації партії вищого рівня, а також погоджується центральним керівним органом партії, що засвідчується печаткою партії.

 
За додатковою інформацією звертайтеся:
 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.