Протягом останнього місяця у луганському регіональному сегменті соціальних медіа продовжує зростати обсяг політичної реклами, порівняно із січнем. Насамперед, це стосується сфери розповсюдження рекламних інструментів Facebook та Youtube. Про це повідомляють представники  ОПОРИ з Луганщини.

Втім, якщо минулого місяця беззаперечним лідером цього напрямку був Андрій Садовий, то у період з 15 січня по 15 лютого «пальму першості» отримав кандидат у Президенти України Олександр Вілкул. Зазначений кандидат використовував рекламні можливості соцмережі для популяризації своїх постів із соціально-політичною риторикою: щодо подачі документів до ЦВК, коментарів з приводу пропозицій до нової Конституції, спроб взяття на поруки Олександра Єфремова, власного інтерв’ю на каналі ICTV, коментарі щодо меседжу Анатолія Матіоса про детектор брехні для переселенців з Донбасу, дописи щодо свого бачення необхідності відродження промисловості та будування заводів, ефір з приводу провокацій у Запорізькій області, програми з покращення медицини, тіньову економіку України тощо. Водночас, певну активність в плані розповсюдження рекламних матеріалів з елементами підтримки Олександра Вілкула як кандидата в Президенти також зафіксована з боку профіля «Борис Колесников»: фото та коментарі з «Форуму за мир та розвиток» (з банером «Вілкул 2019») та інформаційні матеріали щодо подання Олександром Вілкулом документів до ЦВК.

Приблизно на цьому ж рівні щодо обсягів використання платних рекламних матеріалів політичної спрямованості  знаходиться чинний Президент Петро Порошенко. Пости з ознаками політичної реклами в інтересах цього кандидата поширюються як і з самого акаунту «Петро Порошенко» (публікації про свій шлях України, процес надання Томосу, поздоровлення військовослужбовців, 5 стратегічних пріоритетів для розвитку, «реальні справи, а не брехливі обіцянки»), так і з пабліку «Блок Петра Порошенка Солідарність» (про Президента і отримання Томосу, утворення Православної церкви України, «країна підтримує другий строк»).

В якості «лідерів» застосування інструментарію мережевої політреклами в «одноосібному заліку» знаходяться також Віктор Бондар та Юрій Бойко. Якщо перший з однойменного акаунту критикував уряд Гройсмана та намагався донести до масового Інтернет-читача месежді про неділю без політики,  зраду владою інтересів українського народу, висування у президенти на партійному з’їзді та  подання документів до ЦВК. То другий з власного пабліку поширював власні пости про розвиток економіки, реформу освіти, соціальну справедливість, скупку голосів виборців з боку влади та свою команду.

Також до пулу умовних «хедлайнерів» з використання рекламних інструментів у соцмережі у сукупності відноситься Анатолій Гриценко. Однак, якщо вищезгадані кандидати поширювали матеріали, здебільшого, з одного-двох пабліків, то політична реклама на користь Гриценка розповсюджувалася в регіоні з профілів самого Анатолія Гриценка (пости про умови для розвитку держави та популяризація самого пабліку), акаунту «Чесних більше» (про команду демократичних сил на чолі з Гриценком, реформу армії за часів перебування кандидата на посаді міністра оборони, виграш суду у народного депутата Бригинця щодо захисту честі та гідності, набір до команди волонтерів), а також акаунтів публічних політиків Єгора Фірсова та Миколи Томенка (вислови на підтримку Гриценка).

Схожу стратегію, але в меншому обсязі також використовували кандидати Андрій Садовий, Володимир Зеленський, Руслан Кошулинський, Євгеній Мураєв, Олександр Шевченко та Валентин Наливайченко.

Зокрема, платний рекламний контент, який можна розцінювати як пряму чи опосередковану політичну рекламу в інтересах Андрія Садового розповсюджувався не тільки з власного акаунту політика («вибори за відкритими списками», «єдиний шанс на зміни», пост на підтримку Зураба Аласанії), а й з пабліків його політичних союзників: «Об’єднання «Самопоміч» (Андрій Садовий про вивіз лісу за кордон, вислови Єгора Соболєва на підтримку Андрій Садового, бачення земельної політики Андрія Садового) та партії «Демократичний Альянс» (матеріали про кандидата в Президента Андрія Садового, «романтична вечеря від Василя Гацька та Андрія Садового»).

Натомість до платного «політичного промоушену» кандидата Володимира Зеленського у регіональному сегменті Facebook підключилися сторінки «Команда Зеленського» (про 3 частину vlog «Зе! Президент «Слуга народу» та засідання штабу Володимира Зеленського), «За Зеленського» (про вихід із засновників кіпрської компанії «Green Family LTD») та «Команда Зеленського на Луганщині» (заклики взяти участь у команді «Зе» та реклама відповідного Телеграм-каналу).

Популяризація політичного контенту на користь кандидата Руслана Кошулинського здійснювалася як самим «Русланом Кошулинським» (публікації про спілкування з мешканцями Житомирщини та чергові Бандерівські читання), так і його однопартійцем Олегом Тягнибоком («Руслан Кошулинський – єдиний вибір українців»).

Євгеній Мураєв використав для цього власну сторінку (результати медичних аналізів) та паблік очолюваної  ним політичної партії «НАШІ» (про фонд кандидата). Натомість Олександр Шевченко – власний профіль (пост про «банду Путіна-Порошенка-Медведчука» та реєстрацію в ЦВК) та профіль партійної організації «УКРОПу» (пости про висування Олександра Шевченка у Президенти). У свою чергу, Валентин Наливайченко рекламував власне бачення розвитку держави з позицій сторінок «Майбутній президент України» та «Громадсько-політичний рух «Справедливість» - Луганська область».

Крім того, за вказаний період поодинокі рекламні публікації фіксувалися з метою популяризації постів Романа Безсмертного, Віталія Купрія, Ігоря Смешка, Ігоря Шевченка, Інни Богословської, Іллі Ківи, Сергія Тарути, Юлії Литвиненко та Олександра Соловйова.

Окремі з цих політичних діячів паралельно використовували аналогічні рекламні послуги відеохостингового сайту Youtube. Загалом, цей напрямок не так активно використовується політиками на аудиторію Інтернет-користувачів Луганської області та є перспективним ринком поширення політичної реклами в Інтернет-просторі України в найближчий час.

Зокрема, протягом місяця зафіксовано прояви політичної реклами в Youtube в інтересах  Петра Порошенка та Андрія Садового.

Cпеціаліст із соціального медіа маркетингу, головний редактор інформагенції «Восточный фарватер» Максим Бєлін у коментарі ОПОРІ зазначив, що активізація політиків у соціальних мережах напередодні виборів – закономірний процес.

«В умовах поступового зниження інтересу до традиційних ЗМІ, блокування на території України раніше популярних російських соцмереж, платний рекламний інструментарій «Фейсбуку», «Ютубу» та «Інстаграму»  дає ефективні можливості для прямої чи опосередкованої агітаційної діяльності. Більш того, інструменти Інтернет-реклами створюють в умовах недосконалого в цьому плані вітчизняного законодавства унікальні можливості для поширення політичної реклами в інтересах кандидата в обхід його виборчого фонду. Саме цим, скоріше за все, може пояснюватися той факт, що значна кількість політичної реклами у Фейсбуці у виборчий період розповсюджується зі сторінок, які формально з кандидатом не пов’язані», - сказав він. 

«Політична реклама в інтернеті зараз не охоплюється правовим регулюванням ні до старту виборчої кампанії, ні під час офіційного агітаційного періоду. Ця проблема актуальна не лише для України, в деяких зарубіжних країнах також зараз обговорюється необхідність внесення змін до законодавства щодо включення витрат на рекламу в соціальних мережах до поточної фінансової звітності партій та звітності про використання виборчих фондів суб’єктів виборчого процесу», - зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.