У Харкові кілька днів не вщухають пристрасті довкола подання документів та реєстрації кандидатів у депутати Харківської обласної ради від політичної сили «Акцент». ОПОРА з'ясувала хронологію подій.

24 вересня до Харківської обласної територіальної виборчої комісії надійшли документи від обласної організації політичної партії «Акцент» для реєстрації кандидатів у депутати, включених до єдиного та територіальних виборчих списків на чергових виборах депутатів Харківської обласної ради 25 жовтня 2020 року.

Представники ОПОРИ з’ясували, що документи були подані в межах строків, проте не відповідали вимогам Виборчого кодексу України.

Зокрема,  під час формування виборчих списків представники партії порушили дотримання гендерної квоти та не забезпечили присутність у єдиному виборчому списку у кожній п’ятірці (місцях з 36 по 40, з 51 по 55, з 66 по 70) чоловіків та жінок (не менше двох кандидатів кожної статі), як того вимагає ч. 9 ст. 219 Кодексу.

На думку членів комісії, програма партії містила 4150 друкованих знаків, що на 150 знаків більше за гранично допустимі.

25 вересня Харківська обласна ТВК надала організації політичної партії повідомлення про невідповідність поданих документів вимогам Закону.

В той же день член обласної ТВК від партії «Опозиційна платформа – За життя» Олександр Коновал на сторінці у Facebook прокоментував ситуацію щодо подання документів партією «Акцент». На питання «відмовили цій партії у реєстрації чи ні?», він заявив, що «буква закону не передбачає іншого рішення».

«Список та черговість кандидатів у депутати в єдиному виборчому списку, а також список та черговість кандидатів у кожному територіальному виборчому списку, визначені організацією партії, не можуть бути змінені після подання документів для їх реєстрації територіальною виборчою комісією. Черговість кандидатів у депутати у територіальному виборчому списку може бути змінена лише за підсумками голосування виборців за умови та у порядку, встановлених частинами першою і другою статті 259 цього Кодексу. Все остальное - ерзанье по асфальту», - написав Олександр Коновал.

26 вересня до виборчої комісії надійшло клопотання від партії «Акцент» щодо усунення технічних помилок та пояснення, що додані документи були надані помилково, не затверджувались на конференції організації партії, що відбулась 23 жовтня згідно з повідомленням до ТВК, а були одним із проміжних проєктів єдиного виборчого списку, в який ще до початку конференції вносились зміни.

За словами представників організації партії, у територіальних виборчих списках №5 та №8 було помилково включено декілька разів одну й ту саму особу, що дає підстави вважати, що це не порушення гендерної квоти, а технічна помилка.

«Це були не справжні списки, це був файл проміжний. Це були технічні помилки. Ми не змінювали виборчі списки, які буд затверджені конференцією, ми виправили технічні помилки, які виникли при роздруківки», - поясняв комісії представник партії «Акцент» Євгеній Соловйов. У своєму повідомленні представники партії наголошували, що у разі неприйняття їх клопотання до уваги та подальшої відмові у реєстрації вони будуть змушені звернутися до суду та правоохоронних органів.

«Також місцева організація партії вбачає в діях члена Харківської обласної територіальної виборчої комісії Олександра Коновала порушення норм законодавства, а саме ч. 3 ст. 157 цього ж Кодексу за пости у соціальній мережі фейсбук, що містять, на думку членів партії, упереджене ставлення», - йшлось у повідомленні партії.

28 вересня Олександру Коновалу було надіслано повістку про виклик до Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області в рамках розслідування кримінального провадження.

28 вересня Харківська обласна ТВК прийняла постанову про реєстрацію кандидатів. За проголосували 10 з 17 присутніх.

Олександр Коновал озвучив окрему думку, яку підтримали ще три члена ТВК. Він зауважив, що саме 26 вересня до комісії надійшов єдиний виборчий список, черговість кандидатів у якому не затверджувалась на конференції партії, а значить це вже новий список і строк його подання не відповідає Закону.

На думку члена комісії, виборчий список не може бути зареєстрований через порушення порядку висування кандидатів у депутати до Харківської обласної ради та згідно з пп. 1, 2 ч. 1 ст. 230 Виборчого Кодексу України, а обласна ТВК повинна відмовити у реєстрації кандидатів у депутати вказаній організації політичної партії. А також що це злочин і фальсифікація документів.

«Суть конфлікту в тому, що місцева організація політична партія «Акцент» вчиняла тиск на членів комісії. Зокрема, на мене та Нурмагомедову з метою добитися реєстрації. На мою думку, незаконної реєстрації. Внесені документи не відповідали вимогам закону: була не дотримана гендерна квота, а у програми була перевищена максимальна кількість знаків. І відповідно комісія мала відмовити у реєстрації. Буквально перед засіданням комісії до мене прийшли з Шевченківського райвідділу поліції і повідомили, що відкрито провадження за заявою, що я нібито перешкоджаю реалізації виборчих прав громадян. Що стосується цієї заяви, то, на, мій погляд, це сміхотворно, адже жодних дій не було вчинено, які б могли б перешкодити реалізацію виборчих прав будь-яких громадян», - відмітив Коновал.

Голова Харківської обласної організації партії «Акцент» Ігор Балута заявив представникам ОПОРИ, що списки, які були подані в ТВК, повністю відповідають тим, які озвучили під час конференції. «Я все написав у заявах. Можу їх повністю повторити. Просто пан Коновал, порушуючи законодавство про вибори, у Facebook оприлюднив мою першу заяву. Мене це обурило. Не пану Коновалу повчати мене демократії.. Я з 2003 року у політиці і мене було кому навчати», - заявив Ігор Балута.

«Ми не знаємо що саме було на конференції. Якщо ми бачимо помилки у поданні, ми даємо час на виправлення. Дійсно у поданні одна особа – чоловік, була вказана двічі й гендерна квота через це збилася. Звісно, що під час конференції навряд чи одне й те саме прізвище проголошували двічі. Ми проконсультувалися з представниками ЦВК. Вони сказали, що якщо документи виправили, то їх треба прийняти. А далі як проголосує комісія. Більшість проголосувала – зареєструвати. Я розумію думку і інших членів комісії, але на конференції я не була», - заявила голова обласної ТВК Валерія Копоруліна.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)