У Броварах, що на Київщині, міська ТВК встановила результати виборів і оголосила повторне голосування на виборах міського голови. Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, міського очільника броварчани обиратимуть 22 листопада.

Для встановлення підсумків голосування на виборах 25 жовтня 2020 року Броварська міська ТВК зібралася в повному складі ввечері 6 листопада. Тривало засідання до 01:00 7 листопада.

Відповідно до результатів виборів найбільше голосів виборців дісталося Ігорю Сапожку і Дмитру Ратнікову. За чинного міського голову Броварів Ігоря Сапожка, що балотувався від політичної партії «Команда Ігоря Сапожка – «Єдність», проголосувало 13798 (44,07%) виборців. Його опонент, висуванець партії «Слуга народу» Дмитро Ратніков здобув 4186 (13,37%) голосів. Позаяк жоден із цих кандидатів не отримав на свою підтримку більше половини голосів виборців, які взяли участь в голосуванні, 22 листопада 2020 року в Броварах відбудеться повторне голосування. 

Однак раніше до Броварської міської ТВК надійшла низка скарг від суб’єктів виборчого процесу. З цієї причини до останнього дня, відведеного для встановлення результатів виборів, було важко спрогнозувати, яким будем рішення ТВК – повторне голосування чи повторні вибори міського голови. Саме розгляду скарг присвятили значну частину  засідання ТВК 6 листопада. 

Більшість скарг стосувалася наявності порядкового номера на контрольному талоні й на самому бюлетені для голосування. На думку окремих суб’єктів виборчого процесу, це могло порушувати таємницю голосування і впливати на його результати. Зокрема, скарги щодо номерів на бюлетенях подавали виборці Лідія Сичова та Юрій Череднік, кандидати на посаду міського голови Броварів Роман Сімутін та Андрій Саук, представники партій «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна» та «Команда Ігоря Сапожка – «Єдність».

Проте майже в усіх зазначених випадках Броварська ТВК скарги відхилила або залишила без розгляду через порушення строків оскарження. Лише звернення представників політичної сили «Команда Ігоря Сапожка – «Єдність», які просили врахувати наявність вказаних порушень при прийнятті рішення, вирішили врахувати.

Зазначимо, що 7 листопада кандидати на посаду броварського міського голови Андрій Саук (партія «Голос») та Роман Сімутін (партія «Українська стратегія Гройсмана») повідомили спостерігачці ОПОРИ, що оскаржуватимуть рішення комісії про встановлення результатів голосування з виборів міського голови Броварів до суду. 

Після оголошення результатів виборів міського голови Броварів ТВК також встановила підсумки голосування за депутатів міської ради. Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, результати підрахунку голосів за місцеві організації партій та їхніх кандидатів комісія оголосила із запізненням – після 24 години 6 листопада.

Відповідно до частини 1 статті 281 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів приймає рішення про призначення повторного голосування у відповідному виборчому окрузі, якщо до виборчого бюлетеня у день голосування було включено більше двох кандидатів на посаду міського (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) голови, і за результатами голосування у день виборів жоден з них не отримав на свою підтримку більше половини голосів виборців, які взяли участь в голосуванні. Повторне голосування призначається на неділю - в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування. 

Згідно з частиною 1 статті 256 Виборчого кодексу України виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, районна, районна у місті, міська, сільська, селищна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів про підсумки голосування в межах територіальних виборчих округів з відповідних місцевих виборів (у тому числі з позначкою «Уточнений») не пізніш як на дванадцятий день після дня голосування встановлює результати виборів депутатів у єдиному багатомандатному виборчому окрузі, про що складає протокол про результати виборів.

Як зазначено в частині 1 статті 282 Виборчого кодексу України, територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює шляхом опублікування у відповідних місцевих друкованих засобах масової інформації результати виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, міської, районної в місті, районної, селищної, сільської ради, сільських, селищних, міських голів, а також розміщує їх на офіційному вебсайті комісії чи відповідної ради (за наявності), регіонального, територіального представництва Центральної виборчої комісії (у разі їх утворення).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.