18 березня в російська ЦВК оголосила результати президентських «виборів», на яких очікувано переміг чинний очільник країни Владімір Путін. «Волевиявлення» відбувалося з численними порушеннями міжнародних норм, зокрема на тимчасово окупованих територіях України, де наших співгромадян змушували голосувати. ОПОРА розібралася, які країни привітали Путіна з «перемогою» та чи є зв’язок між визнанням легітимності російських «виборів» та розвитком демократії в цих державах.

Низка міжнародних лідерів (представники СШАНімеччиниФранціїВеликобританіїІталіїЯпонії) відзначили, що «вибори» в Росії не відповідали принципам відкритості й прозорості, що зменшує їх демократичну легітимність. А Президент ПАРЄ Теодорос Русопулос узагаді закликав світ не визнавати легітимності Путіна як президента і припинити з ним міжнародні контакти.

Водночас кілька десятків країн привітали Путіна з перемогою. Переважно це прямі політичні союзники Кремля, а також країни, що зайняли нейтральну позицію в умовах війни проти України. 

У рейтингу демократичного розвитку The Economist за 2023 рік Російська Федерація займає 144-ту позицію зі 167 країн. Симптоматично, що більшість держав, які привітали кремлівського очільника з «перемогою», у цьому рейтингу теж належать до авторитарних і мають низький індекс розвитку демократичних інститутів. Це Киргизстан (109), Алжир (110), Катар (111), Палестина (115), Пакистан (118), Казахстан (120), Азербайджан (130), Куба (135), Венесуела (142), Нікарагуа (143), Китай (148) та Узбекистан (148), Саудівська Аравія (150), Білорусь (151), Іран (153), Таджикистан (155), Сирія (163), КНДР (165), М’янма (166).  У кожній із цих країн систематично порушують демократичні принципи в проведенні виборів, а вплив громадянського суспільства на прийняття рішень обмежений.

Також привітали Путіна з «перемогою» кілька держав так званого «змішаного режиму», в яких демократичні інститути обмежені, але самі країни не є авторитарними. Це Боснія та Герцеговина (94-те місце в рейтингу), Гондурас (95), Туреччина (102) та Нігерія (104). 

Серед недосконалих демократій Путіна привітали Індія, яка займає 41-ше місце в рейтингу, Південно-Африканська Республіка (47), Бразилія (51) і Сербія (64-те місце). Важливою рисою цих країн є те, що вони не є відкритими союзниками Росії у війні проти України, але співпрацюють з РФ у міжнародних організаціях — наприклад, Індія, Бразилія, ПАР та РФ є членами БРІКС. Натомість Сербія пов’язана з РФ довгою історією політично-культурного співробітництва, незважаючи на своє прагнення вступити в ЄС. 

Таким чином, легітимність результатів «виборів» у Росії здебільшого визнали її політичні й економічні союзники, а також країни, що не мають повноцінно демократичних інституцій. Джерело: https://censor.net/ua/b3480137