Попри те, що в Україні через повномасштабне вторгнення вибори не можуть проводитись, виборче законодавство потребує змін та гармонізації відповідно до стандартів Європейського Союзу. Зокрема це стосується питань змін до Виборчого кодексу, гендерних квот, фінансування партій та професіоналізації органів адміністрування виборів.

Про це йшлось 26 березня під час круглого столу, організованого Громадянською мережею ОПОРА спільно з Комітетом Верховної Ради з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 

Як зазначила голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська, Україна проходить певну методологічну оцінку з боку Європейського Союзу відповідності Копенгагенським принципам, зокрема і щодо виборчого процесу. 

“Ті рекомендації, які надавались Україні протягом тривалого часу після кожного виборчого циклу, потребують перегляду і оновлення і імплементації в цілому. Тому що без широкого спектру рішень Україна не демонструватиме прогрес в цій частині.  В умовах, коли війна йде, ми не можемо мати певного горизонту планувань щодо наступного виборчого політичного циклу, Україна оцінюється стандартам Європейського Союзу. І коли ми не можемо проводити виборів у період режиму воєнного стану, ми маємо демонструвати бажання імплементувати ті рекомендації, які давно перезріли”, - сказала вона. 

Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко зазначив:

“Звіт Єврокомісії щодо України в межах пакету розширення ЄС вказує, що попри виклики війни та роботу в надзвичайних умовах, законодавча база досягла значного прогресу на шляху до європейської інтеграції. Разом з тим слід продовжувати реформу виборчого законодавства, згідно з рекомендаціями ОБСЄ”.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк зазначила, що Україна мала би цього року проводити вибори, але через воєнний стан вони не відбудуться. 

“Це не заважає нам з нашими партнерами, зокрема ОПОРОЮ, напрацьовувати зміни до законодавства. У 2020 році ми вже проводили вибори за новою виборчою системою, але розуміємо, що перші повоєнні вибори вимагатимуть певних змін. І основне завдання –  провести їх у демократичний спосіб. Наш Комітет готовий впроваджувати всі зміни, які нам рекомендують, і напрацьовувати якісне законодавство”, - сказала Шуляк. 

Старший експерт з правових питань Міжнародної фундації виборчих систем IFES Денис Ковриженко презентував напрямки змін щодо пропорційної виборчої системи з відкритими списками. Він зазначив, що наразі точиться дискусія, за якою системою проводити повоєнні вибори і чи не повернутись разово до старої системи, щоб спростити організацію голосування. Втім, такий крок може в подальшому «законсервувати» наявну систему з відкритими списками. 

Старша радниця з правових питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба презентувала зміни до Виборчого кодексу у частині протидії сексизму та забезпечення гендерної збалансованості у колегіальних виборних органах. Вона зазначила, що великим позитивом є те, що Виборчий кодекс заклав гендерні квоти, які спрацювали порівняно з 2014-2015 роками, де у законодавстві ця норма трактувалась судами як необов’язкова.

У свою чергу, народні депутати висловили ризики проведення виборів за існуючою системою через виклики, пов’язані з виїздом українців за кордон, руйнуванням інфраструктури та окупацією частини території.

Не менш важливим є питання професіоналізації органів адміністрування виборів, особливо членів територіальних виборчих комісії, коли виникають проблеми щодо плинності кадрів, подання кандидатур до комісій без їхньої на те згоди та невиконання своїх повноважень.

За словами старшого спеціаліста з політичних та правових питань Міжнародної фундації виборчих систем Сергія Савелія, цю проблему частково можуть вирішити: ускладнена процедура замін членів виборчих комісій нижчого рівня, обов’язкове навчання і сертифікація секретарів комісії та додаткові фінансові стимули.

Щодо останнього також наголосив і член Центральної виборчої комісії Андрій Гевко, зазначивши, що лише при оплаті праці від членів ОВК та ТВК можна вимагати сумлінного виконання обов’язків. 

Радник з правових питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк розповів про Модельні виборчі дільниці, які відкриті ОПОРОЮ та IFES на базі університетів у Львові та Харкові, зазначивши, що їх уже зараз можна використовувати для навчання виборчих кадрів.

Менеджер програми «Політична доброчесність» Міжнародної фундації виборчих систем IFES Ігор Фещенко нагадав, що у 2025 році спливе 10 років як запроваджено реформу політичного фінансування. Крім того, нарешті вперше за 4 роки відновлено подання партійних фінансових звітів і тільки зараз виборці мають можливість побачити, як фінансувались місцеві вибори 2020 року.

Юлія Зальцберг, експертка з політичного фінансування ГО «Інтегріті ЮА», наголосила на пріоритетах та рекомендаціях, які не були вирішені, зокрема, вдосконалення та гармонізація законодавства про партії щодо фінансування виборчих фондів, подання виборчої звітності та державного контролю.