14 березня 2024 року о 16:00 за центральноєвропейським часом (17:00 за київським часом) відбудеться експертна онлайн-дискусія «Невже голий король? Президентські перегони в Росії – питання легітимності та міжнародного визнання».

Цьогорічні президентські вибори в Росії пройдуть в умовах, які можуть серйозно поставити під сумнів їхнє визнання. Майже 5 мільйонів жителів окупованих територій сходу та півдня України будуть примусово додані до російського електорату, часто без вимоги російського громадянства. Смерть Олексія Навального та шокуючі вироки лідерам опозиції залишають виборців без реального вибору та мають на меті залякати потенційних суперників чинного президента, чия кандидатура ґрунтується на зманіпульованому та сумнівному «референдумі».

Основні громадянські свободи, такі як свобода думки, інформації, вираження поглядів тощо були фактично ліквідовані. Все більш широке використання електронного голосування підриває залишки прозорості. Громадянське спостереження за виборами заборонено законом, а надійне міжнародне спостереження за виборами БДІПЛ/ОБСЄ замінюється лояльними спостерігачами від дружніх до Кремля організацій.

Чи можна, враховуючи грубе порушення всіх відповідних міжнародних стандартів, говорити про «вибори» в Росії? Які можливі наслідки можуть мати міжнародні лідери щодо нового керівництва Кремля? Якими будуть наслідки міжнародного визнання цих «виборів»? Якими можуть бути наслідки їх невизнання?

Спікери:

  • Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА (Україна) та Глобальної мережі національних спостерігачів за виборами (GNDEM);
  • Олександр Шлик, незалежний експерт з виборів;
  • Ян Матті Доллбаум, керівник дослідницької групи з питань мобілізації та участі в пострадянській Східній Європі Мюнхенського університету імені Людвига Максиміліана та співавтор книги «Навальний Ворог Путіна, майбутнє Росії».

Модерує Стефані Шиффер, голова правління Європейської платформи за демократичні вибори (EPDE).

Для участі у заході просимо зареєструватись за посиланням.

Захід проходитиме англійською мовою з українським та російським перекладом.

Дискусія організована Європейською платформою за демократичні вибори (EPDE) у партнерстві з Громадянською мережею ОПОРА.