18 червня близько 17:30 у дворі Красноторської селищної ради, що в Краматорську, відбулася зустріч місцевих жителів із кандидатом у народні депутати від округу №48 Максимом Єфімовим, де присутніх пригощали розливним пивом чи квасом на вибір. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.

Під час зустрічі Максим Ефімов розповів про свої плани та досягнення й закликав мешканців підтримати його на парламентських виборах.

«Я знаєте, як скажу... Я ж намагаюсь вам натякнути, аби ви правильно зрозуміли мене. Існують вибори народних депутатів, і я прошу вашої підтримки. Оберете – буду й надалі допомагати. Не оберете – допомагати буде хтось інший», – зазначив кандидат.

На заході також була присутня голова сільради Панасенко Людмила, яка відкрила зустріч й розповіла про нагальні потреби та стан речей у смт Красноторка.

Координаторка громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області зазначає, що такі дії можуть мати ознаки непрямого підкупу виборців. У частині 14 статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» йдеться про те, що надання виборцям, безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг чи інших матеріальних цінностей, яке супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців. Виняток цим Законом передбачений лише щодо поширення брендованої продукції, а саме товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 3% розміру мінімальної заробітної плати. А пункт 8 частини 2 статті 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» відносить до передвиборної агітації не тільки прямі заклики голосувати чи не голосувати, але й публічні оцінки діяльності партій чи кандидатів у депутати.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради  на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.