Наприкінці липня у Житомирі потенційні кандидати в депутати та на посаду міського голови  почали “знайомитися” з виборцями через зовнішню рекламу. На вулицях міста активно з'явились білборди та сітілайти із зображеннями ймовірних кандидатів та звітами про їхні досягнення перед громадою. ОПОРА проаналізувала, хто і як нагадував про себе перед офіційним стартом виборчого процесу, який розпочнеться 5 вересня. 

Звітування та вітання депутатів та потенційних кандидатів

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин у 2015 році балотувався від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність“ і отримав перемогу на виборах. Нині ж звітує перед громадою від імені політичної партії “Пропозиція”. По місту розміщені сітілайти, білборди та листівки на інформаційних дошках біля будинків, де зображені фотографії відремонтованих та реконструйованих вулиць, скверів, стадіонів та інших об'єктів у місті у форматі “було/стало”. 

У коментарі ОПОРІ прессекретар мера зазначила: “Білборди та сітілайти у форматі “було/стало“ надруковані і виставлені за кошти членів партійної організації“.

Колишній заступник міського голови Матвій Хренов 20 серпня презентував «Партію розвитку громад» та свою команду і заявив, що балотуватиметься на посаду міського голови. До цієї партії  долучились також представники політичних партій «Демократичний альянс» та «Демократична сокира».

По місту розміщені білборди та сітілайти із зображенням Хренова та написами: “Наш Житомир -  має бути сучасним та комфортним. Моя мета - об'єднати всіх, хто хоче тут жити і розвивати наше місто”.

У пресслужбі Матвія Хренова ОПОРІ розповіли, що друкована продукція виготовлена та розміщена за кошти Матвія Хренова. 

Скріншот з відео, розміщеного на сайті Житомир.info

Потенційною кандидаткою на посаду міського голови є сестра колишнього народного депутата Борислава Розенблата, депутатка Житомирської обласної ради Олена Розенблат. Балотувалась від  партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. 

По місту розміщені борди та сітілайти за написами “За Житомир твоєї мрії. Олена Розенблат” та фото потенційної кандидатки.

 У її пресслужбі в коментарі ОПОРІ розповіли, що на розміщення матеріалів Олена Розенблат витрачає власні кошти.

Людмила Зубко, дружина колишнього віцепрем'єра Геннадія Зубка рекламує проєкт “Альтернатива є – безпечна школа”. Організовує тренінг для вчителів та директорів навчальних закладів Житомира з організації безпечного навчання в умовах епідемії коронавірусу.

У коментарі ОПОРІ Людмила Зубко розповіла, що фінансує все за власні кошти.

”Виготовлення та розміщення бордів фінансую я особисто як підприємець і голова громадської організації "Житомир, зроби голосніше". Борди розміщені в рамках ініційованого мною соціального проєкту "Альтернатива є – безпечна школа". За останні декілька років так само розміщувала борди про цілий ряд своїх соціальних проектів. Наприклад, про міжнародний дитячий музичний табір Music Camp та інші проекти”, – зазначила Людмила Зубко.

З кандидатом на посаду міського голови визначилась партія “Слуга народу”. 

Ним став ректор «Житомирської політехніки» Віктор Євдокимов. Офіційна презентація кандидата та програми анонсована на початок вересня. На сайті Житомир.info 17 лютого 2020 року була розміщена публікація під заголовком: “Ректор житомирського університету очолив обласну організацію партії «Наш край»”, в якій зазначено: “Ректор державного університету «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов очолив організацію партії «Наш край» в Житомирській області”.

Заявив про свій намір балотуватись в мери і лідер ВО “Свобода” Сидір Кізін. Про це він повідомив 26 серпня на своїй сторінці у Facebook.

Іде на вибори і колишній народний депутат від ВО №67 (з центром у м. Чуднів) Віктор Развадовський. 24 серпня організував у Житомирі молодіжний форум під партійними стягами «За майбутнє».

Активізувались перед стартом виборчого процесу і депутати міської ради. 

Розміщені по місту білборди та сітілайти Наталії Леонченко, яка представляє партію “Опозиційна платформа – За життя”. 

З Днем незалежності вітає житомирян з білбордів депутат Микола Янушевич. У 2015 році балотувався від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, тепер представляє партію “Пропозиція”.

Звітує з сітілайтів перед громадою і депутат Антон Ракович, який балотувався від партії “Об'єднання “Самопоміч”. Також “за сприяння Антона Раковича” у одному з дворів Житомира з'явилася іменна лавка. Фото у соцмережі опублікувала житомирянка Ірина Чириця. 

(Фото Жанни Соловйової)

Фото Олександра Мельничука

Посприяв  у встановленні іменної лавки і депутат Юрій Юзвинський, балотувався від партії “Об'єднання “Самопоміч.”

Заявили про свою участь у виборах партії “Наш край”. Також  партія “Сила і честь” представила свою команду. Сітілайти та білборди із зображенням лідера партії Ігоря Смешка розміщені на вулицях міста. 

Є в місті білборди партій “За майбутню”, ВО “Батьківщина”, “Ліва опозиція”, “Перемога Пальчевського”, “Слуга Народу”.

Також у Житомирі з'явилися білборди в кольоровій гамі схожій на борди партії “Слуга народу” з написом: 

“Ти- Житомир! Ти - Україна! Ти-Всесвіт! Ти - Елвіс Преслі! Ти - крутіше ніж Тесла! Ти - чемпіон світу за версією WBA! Ти- Губка Боб! Ти - завалиш Макгрегора з однієї подачі! Ти - молодець. Ти - Джиджи Хадід! Ти - майстер йода! Ми напишемо все, що ти хочеш, аби ти знову віддав за нас свій голос!”.

Потенційні кандидати активно популяризують свою діяльність та ініціативи у ЗМІ та соціальних мережах, зокрема, на місцевому сайті Житомир.info під маркуванням “політична реклама”.

На думку координатора Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області такі активності потенційних кандидатів вказують на дочасний старт агітації в регіоні. 

“Те, що зараз є, варто розцінювати як політичну рекламу, яка регулюється Законом України «Про рекламу» і не регулюється виборчим законодавством.  Виборчий процес офіційно стартує 5 вересня. Із 15 до 24 вересня має відбуватися висунення кандидатів у депутати, а також на посади сільських, селищних, міських голів. І коли кандидат зареєстрований, він стає суб’єктом виборчого процесу і його друкована продукція або інші форми агітації вже мають регулюватися виборчим законодавством. Вся друкована агітація виготовляється за кошти виборчого фонду: має бути вказаний замовник, де друкували, тираж і хто відповідальний за друк. Про використання коштів виборчого фонду подається відповідна інформація у формі проміжних і кінцевих фінансових звітів”, – зазначив представник ОПОРИ.

Нагадаємо, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

Згідно з частиною 5 статті 51 Виборчого кодексу України реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки політичних партій – суб'єктів виборчого процесу вважається передвиборною агітацією. До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії – суб'єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій.

У частині 13 статті 57 цього ж кодексу йдеться, що забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)