Всі окружні виборчі комісії в Дніпропетровській області сформували склади дільничних комісій та визначились з керівним складом цих комісій. ОВК № 24 в Дніпрі єдина порушила терміни формування ДВК. Засідання комісії з перервами тривало більше 30 годин.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про вибори Президента України» дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за вісімнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дев’яти осіб. Згідно календарного плану, цей термін визначено до 12 березня включно. ОВК № 24 – єдина комісія в Дніпропетровській області порушила термін та сформувала комісії 13 березня.

При формуванні дільничних виборчих комісій окружні виборчі комісії, на які покладено цю функцію, стикнулись з певними складнощами. Зокрема, як зазначають члени окружних комісій, інформаційно-аналітична система «Вибори», яка  в попередні роки допомагала членам комісій автоматично сформувати склади ДВК, на виборах цього року автоматично розраховувала лише квоти на керівні посади. Таким чином, члени ОВК «в ручному режимі» мали розподілити членів комісій, згідно з поданнями від кандидатів, та сформувати остаточний склад ДВК.

Оскільки порядку зайняття тим чи іншим членом ДВК керівної посади за відповідною квотою кандидата на пост Президента України в Законі України «Про вибори Президента України» не передбачено, комісії в Дніпропетровській області підійшли по-різному до цього питання. Так, ОВК № 27 на своєму засіданні 12 березня прийняла рішення розподілити посади згідно з квотами методом «сліпого жеребкування». Один з членів комісії в рандомному порядку визначав дільницю, інший член комісії також в рандомному порядку називав прізвище кандидата в Президенти, відповідно до квоти. На таку процедуру ОВК № 27 витратила близько 40 хвилин.

ОВК № 28 витратила на засідання 12 березня трохи більше 20 хвилин та вирішила 6 питань порядку денного. Зокрема, нові члени комісії прийняли присягу, ОВК розглянула питання щодо кандидатур до ДВК від кандидата на пост Президента України Олександра Шевченка, зареєструвала офіційних спостерігачів від громадський організацій Громадянська мережа ОПОРА, «Успішна Варта», «Національні дружини», а також утворила ДВК та призначила голів, заступників та секретарів. Спостерігачі ОПОРИ відмічають, що ймовірно члени комісії проводили попередні консультації.

ОВК № 29 вирішила розподілити керівні посади ДВК відповідно до квот шляхом перемовин. Така процедура тривала близько восьми годин. Спостерігачі ОПОРИ відмічають, що деякі дільниці викликали більшу зацікавленість з боку членів комісій, що створювало жваву дискусію.

ОВК № 24 також вирішила розподіляти посади шляхом публічного обговорення. Засідання з перервами тривало понад 30 годин.

Як зазначають спостерігачі ОПОРИ, напередодні, 11 березня, від голови ОВК № 24 Костянтина Аксютіна на адресу ЦВК надійшла скарга щодо відсутності необхідного програмного забезпечення, а також з приводу демонтажу модему, який виявився бракованим. У зв’язку з чим голова комісії висловлює занепокоєння щодо загрози зриву утворення дільничних виборчих комісій та просить надати ЦВК відповідні роз’яснення.

Після вирішення питання з інтернет-обладнанням комісія зіштовхнулась з іншими проблемами.

Член ОВК № 24 Роман Сердюк пояснив причину затримки формування ДВК:

«В нас є кандидати, які подали кандидатури на малі дільниці тільки двох членів ДВК, їм дісталось три посади – голова, заступник і секретар на малих дільницях. Відповідно, комусь ці посади не дістались, а він подав членів комісії на ці дільниці. Ми не маємо права перерозподілити посади таким чином, щоб це не порушувало Постанову ЦВК № 71 щодо розподілу керівних посад в ДВК. Зранку ми звернулись до ЦВК щодо роз’яснення. Вони самі не очікували, що така кількість кандидатів можуть подати членів комісій не на всі дільниці. В нас близько 10 кандидатів, які подали членів не на всі дільниці. Якщо кандидат подав 50 членів комісій, з яких двох подав на середні дільниці, а йому за квотою випав один голова, один заступник і один секретар, а в нього всього два члени комісії на середніх дільницях. Тобто, ми не можемо дати такому кандидату третього члена комісії. Система «Вибори» розподіляє керівні посади відповідно до загальної кількості поданих кандидатур, але не розподіляє кандидатур поданих на велику, середню, малу дільницю».

Близько 16:00 13 березня, коли комісія мала завершити вимушену перерву, представники ЦВК телефоном надали рекомендації щодо подальших дій комісії. А вже близько 21:20 ОВК № 24 затвердила остаточні склади дільничних комісій.

Під час перерви в засіданні ОВК № 24 спостерігачі ОПОРИ близько 12:15 вирішили замінити присутніх на засіданні колег, що викликало непорозуміння. Члени комісії викликали правоохоронців та заявили, що спостерігачка заважає роботі комісії, на що довготермінова спостерігачка ОПОРИ в Дніпропетровській області Крістіна Коновалова, в свою чергу написала заяву до правоохоронних органів щодо перешкоджання законній професійній діяльності.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)