Станом на 16 годину явка виборців в Одеській області, за даними Центральної виборчої комісії, склала 34,11%. Спостерігачі ОПОРИ подовжують фіксувати спроби дочасного складання протоколів про підрахунок голосів та інші порушення виборчого законодавства.

Вдень в окрузі №136 на дільниці № 511359 (м. Одеса) спостерігач ОПОРИ та інші спостерігачі, які знаходилися на дільниці, зафіксували фотографування виборчого бюлетеня у кабінці для таємного голосування. Голова ДВК викликала представників поліції, з виборцем провели роз’яснювальну профілактичну бесіду.

Спостерігачі ОПОРИ продовжили фіксувати спроби дочасного складання протоколів про підрахунок голосів. На дільниці №511243 в ОВО №134 (м. Одеса), що знаходиться в Одеській виправній колонії №14, спостерігач ОПОРИ зафіксував, як секретар комісії проставляє свій підпис в протоколі ДВК про підрахунок голосів виборців. Спостерігач зробив зауваження секретарю та, не отримавши відповідної реакції, викликав поліцію.

Також спостерігач ОПОРИ на виборчій дільниці №511143 ОВО №133 (м. Одеса) зафіксував спробу скласти протокол про підрахунок голосів дочасно. Це відбувалося у приміщенні поруч з виборчою дільницею. За фактом також було викликано поліцію.

На дільниці № 511152 в м. Одесі члени ДВК також почали заповнювати протокол, вписуючи прізвища членів комісії. Спостерігач ОПОРИ одразу звернув увагу, що це заборонено, і комісія припинила заповнювати протокол.

Крім того, починаючи з ранку і до 18 години 21 липня до поліції надійшло понад 20 повідомлень про «замінування» виборчих дільниць у Біляївському, Роздільнянському, Великомихайлівському, Подільському районах та місті Одесі. Всі вони виявилися неправдивими, і, попри те, що правоохоронці та рятувальники проводили перевірку повідомлень, члени комісій та виборці відмовлялися евакуюватися і продовжували працювати та голосувати.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)