Фото: Східна правозахисна група

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Богдан Мохончук для "Східного Варіанту". Повний матеріал читайте на сайті видання за посиланням

Юрист Богдан Мохончук зазначає, що за добровільне обрання до органів влади, участь в організації та проведенні незаконних “виборів” на тимчасово окупованій території або публічні заклики до їхнього проведення, організацію та проведення заходів політичного характеру (з’їзди, збори, мітинги, походи, демонстрації, конференції, круглі столи тощо), активну участь у таких заходах передбачена відповідальність за ст. 111-1 Кримінального кодексу України «Колабораційна діяльність». 

Водночас враховуючи, що росія вдається до репресивних методів примушування до участі у “виборах”, важливо пам'ятати, що за дії, скоєні в умовах надзвичайної ситуації, коли існує реальна загроза для життя або прав людини, особі може не бути покладена відповідальність. 

Наприклад, якщо людину змушують “голосувати” під дулом автомата.

псевдовибори на сході України

Фото: Східна правозахисна група

Однак ті, хто організовували цей примус або співпрацювали з окупантами, понесуть відповідальність за свої дії. 

Це питання для правоохоронних органів, як вони будуть це оцінювати, і які будуть наслідки для тих, хто брав участь у незаконних процесах.

Яка відповідальність буде за організацію проведення “виборів” на окупованій території?

За словами правозахисника, за участь в організації та проведенні незаконних “виборів” на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних “виборів” у ч. 5 ст. ст. 111-1 Кримінального кодексу України передбачена санкція позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Так звані “вибори” рф є лише спектаклем одного актора — диктатора, а організація і проведення їх на окупованих територіях руйнують будь-які намагання говорити про них як форму безпосередньої демократії.