19-20 жовтня чернівчани у різних мікрорайонах міста знаходили у своїх поштових скриньках листівки із порадами від неіснуючого благодійного фонду під назвою “Асоціація медиків-волонтерів Чернівців” щодо ризиків заразитися коронавірусом на дільницях. Поліція розслідує справу.

Інформації про реєстрацію  такої асоціації спостерігачі ОПОРИ не знайшли.

У листівках особлива увага акцентується на підвищеному ризику інфікування коронавірусом особами старше 55 років, а також вказується про те, що в разі відвідування дільниць люди скоріш за все інфікуються ковідом.

Чернівчанка Анастасія Головченко на своїй сторінці у мережі фейсбук опублікувала допис про те, що  у  поштовій скриньці свого помешкання вона знайшла листівки із застереженням про коронавірус і про те, що йти голосувати на дільниці може бути небезпечно.

«20 жовтня, повертаючись додому, я знайшла у своїй скриньці багато листівок із застереженням про ковід та закликом бути аж надто обережними під час виборів. Зокрема, з порадою одразу пройти плр тест, якщо людина вирішить піти на дільницю. Вважаю це кампанією, проведеною з метою залякати людей, не йти на виборчі дільниці та не зробити власне волевиявлення під час місцевих виборів. До речі, я зірвала джекпот - отримала 34 листівки», - розповіла Анастасія Головченко у коментарі ОПОРІ.

За даним фактом  до поліції надійшло звернення від  іншої мешканки чернівців. Справа розслідується.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, для того, щоб мінімізувати ризики зараження Ковідом всіх категорій виборців Кабінетом Міністрів України 14 вересня 2020 року було затверджено Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, я якому встановлено такі правила для перебування виборців на дільниці: обробляти руки спиртовмісним дезінфектором до входу і після виходу з дільниці, перебувати у захисній масці або респіраторі, взяти свою ручку, скоротити час перебування на дільниці виключно для здійснення виборчих процедур, наприклад ознайомитися зі списками партій та кандидатів на сайті ЦВК чи ОПОРИ, а також утриматися від відвідування приміщення для голосування разом з дітьми. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)