Протягом минулого тижня (7-13 лютого) спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували з боку офіційно зареєстрованих та потенційних кандидатів у народні депутати в окрузі №206 поширення друкованих агітаційних матеріалів, встановлення агітаційних наметів, рекламу в засобах масової інформації та участь у публічних заходах.  

За цей період Центральна виборча комісія ухвалила рішення про реєстрацію двох кандидатів у народні депутати України у виборчому окрузі №206: висуванця політичної партії «УДАР Віталія Кличка», секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломаку та самовисуванця Олександра Гашпара.

Водночас, у ЦВК ОПОРІ повідомили, що ще четверо потенційних кандидатів у народні депутати станом на 11 лютого 2022 року подали документи для офіційної реєстрації. З-поміж них самовисуванець Володимир Атрощенко, висуванець партії «Народовладдя» Олег Робейко, висуванка партії «Демократичний альянс» Катерина Данькова та висуванка «Партії українського народу» Олена Серебреннікова. У політичній партії ВО «Батьківщина» також заявили про висування кандидатом у виборчому окрузі №206 Дмитра Нікітіна.

Зовнішня реклама

Із 7 до 13 лютого 2022 року представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували незначну активність із боку офіційно зареєстрованого кандидата Олександра Ломаки («УДАР Віталія Кличка») та потенційних кандидатів Олександра Демиденка («Наш край») і Дмитра Нікітіна (ВО «Батьківщина») щодо розміщення друкованих матеріалів з ознаками агітації на білбордах та сітілайтах.  

10 лютого 2022 року представники ОПОРИ фіксували наявність в місті Чернігові білбордів і сітілайтів з зазначенням імені та прізвища кандидата Олександра Ломаки та гаслом «Місто, яке ми любимо!». Друковані матеріали були оформлені в жовто-помаранчевих кольорах та з фотографіями інфраструктурних об’єктів міста Чернігова. Оскільки у виявлених фактах представники ОПОРИ запідозрили наявність ознак адміністративного правопорушення, вони звернулися до представників правоохоронних органів із заявами, про що ОПОРА вже повідомляла раніше.

Натомість 11 лютого 2022 року на вулицях міста Чернігова та за його межами представники ОПОРИ фіксували білборди з зображенням кандидата Олександра Ломаки, гаслом «Чернігівщина буде почутою у Верховній Раді». Виконані ці матеріали у червоно-білих кольорах партії «УДАР». Нові білоборди вже містять вихідні дані (відомості про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та відповідальну за друк особу).

У суботу, 12 лютого, представники ОПОРИ виявили у Чернігові білборд із зображенням потенційного кандидата у нардепи від політичної партії «Наш край» Олександра Демиденка. Друкований матеріал виконаний у синьо-білих кольорах партії і містить гасло «Олександр Демиденко! Людина справи».

Днем раніше, 11 лютого, у селищі Киселівка представник ОПОРИ виявив плакат із зображенням Олександра Демиденка, розміщений на електроопорі і виконаний в тому самому стилі, що й білборд.

Цього ж дня у Чернігові поблизу вулиці Ремісничої було виявлено сітілайти з зображенням потенційного кандидата у народні депутати від партії ВО «Батьківщина» Дмитра Нікітіна. Друковані матеріали також містять логотип партії та гасло «Створимо разом сильну державу».

Нагадаємо, що, відповідно до частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

«Вулична агітація»

Протягом минулого тижня представники Громадянської мережі ОПОРА фіксували також прояви «вуличної активності» з боку потенційних кандидатів у народні депутати у виборчому окрузі №206. Така активність переважно проявлялася розміщенням у різних населених пунктах округу «агітаційних» наметів, звідки поширювали друковані матеріали з ознаками дочасної агітації.

Зокрема, у п’ятницю, 11 лютого, у селищі Седнів зафіксовано інформаційний намет у вигляді куба з зображенням потенційного кандидата Олександра Демиденка. Крім зображення кандидата, на кубі є напис «Олександр Демиденко! Людина справи».

Такий самий інформаційний куб-намет зафіксовано у суботу, 12 лютого, на одній із вулиць Чернігова.

Разом з тим, 11 і 12 лютого представники ОПОРИ фіксували намети із зображенням потенційного кандидата від політичної партії «Народовладдя» Олега Робейка на вулицях Чернігова. На наметі також містився надпис «Час втілювати мрії мільйонів, а не мільярдерів».

З наметів активісти розповсюджували календарі з логотипом партії, друковані матеріали з інформацією про потенційного кандидата і політичну партію, а також передвиборною програмою кандидата. У матеріалах Олега Робейка уже називають кандидатом попри те, що рішення про його офіційну реєстрацію Центральна виборча комісія станом на 13 лютого 2022 року не приймала.

У неділю, 13 лютого, біля намета представника партії «Народовладдя» Олега Робейка, розміщеного поблизу Центрального ринку Чернігова, на підтримку потенційного кандидата виступав нардеп VIII скликання Юрій Левченко. Був присутній і сам імовірний кандидат Олег Робейко. Також Юрій Левченко і Олег Робейко спілкувалися з виборцями та розповсюджували серед них друковану продукцію. Схожий захід організували і в суботу, 12 лютого, в іншому районі Чернігова.

За кілька днів до цього представники ОПОРИ зафіксували в Чернігові намет із прізвищем та іменем потенційного кандидата у нардепи від політичної партії ВО «Батьківщина» Дмитра Нікітіна. На наметі було розміщене гасло «Ми в силах змінити все!».

Відповідно до частини 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

Згідно з частиною 5 статті 69 цього закону, партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати, зареєстрований в одномандатному окрузі, на власний розсуд може виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів виборчого фонду. 

Інші форми активності

Протягом минулого тижня представники ОПОРИ фіксували й інші форми активності з боку зареєстрованих та потенційних кандидатів, зокрема розміщення рекламних публікацій у засобах масової інформації та проведення зустрічей з виборцями.

За період з 7 по 13 лютого 2022 року Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала 10 публікацій рекламного характеру на користь потенційного кандидата від політичної партії ВО «Батьківщина» Дмитра Нікітіна на сайтах місцевих інтернет-видань.

Зокрема, публікація під назвою «Дмитро Нікітін підтримав акції ФОПів проти касових апаратів» 8 лютого 2022 року з’явилась одразу на сторінках двох інтернет-видань. Зокрема, на сайті «Pravda» матеріал опублікували у розділі «Позиція» та з позначкою рекламної публікації. У такому ж розділі і з ідентичним маркуванням стаття з’явилася того самого дня на сайті видання «Високий Вал».

10 лютого 2022 року на сайтах чотирьох інтернет-видань Чернігівщини з’явилася публікація під назвою «Дмитро Нікітін окреслив план, як повернути заробітчан на батьківщину». У виданнях «Pravda» і «Високий Вал» матеріал з маркуванням реклами опублікували у розділі «Позиція», у виданні «Чеline» - з позначкою «Реклама», натомість та ж стаття без жодного маркування з’явилась на сайті видання «Svoboda FM» у розділі «Політика».  

Ще одна публікація, яка стосувалася потенційного кандидата Дмитра Нікітіна, також розміщена на сайтах тих же чотирьох видань. Йдеться про матеріал «Дмитро Нікітін — кандидат в народні депутати по 206 округу від «Батьківщини». Ідентично до попередніх публікацій у виданнях «Pravda» і «Високий Вал» матеріал розмістили із маркуванням та в розділі «Позиція», у виданні «Чеline» — з позначкою «Реклама», а у виданні «Svoboda FM» — без маркування і в розділі «Політика».

10 лютого 2022 року на сторінці кандидата у народні депутати від партії «УДАР» Олександра Ломаки у Facebook з’явився допис про його візит на підприємство «Collar». В публікації зазначено, що Олександр Ломако відвідав підприємство саме як кандидат, взяв участь у загальних зборах керівників секторів та познайомився з колективом.

Також про проведення зустрічей із виборцями в межах п’яти громад виборчого округу №206 звітував на своїй сторінці у мережі Facebook потенційний кандидат у нардепи від партії «Наш край» Олександр Демиденко. Протягом тижня він відвідав селища та села в межах Гончарівської, Любецької і Добрянської селищних громад, а також Іванівської та Киїнської сільських громад. Під час своїх візитів він спілкувався з мешканцями територіальних громад, цікавився їхніми проблемами, відвідував місцеві підприємства.

Нагадаємо, впродовж усього виборчого процесу в окрузі №206 працює гаряча лінія Громадянської мережі ОПОРА. Закликаємо усіх виборців інформувати спостерігачів про порушення за телефоном +38 067 720 16 68.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за проміжними виборами народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №206, які відбудуться 27 березня. З початку виборчого процесу свою роботу вже розпочали довготермінові спостерігачі, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі на дільницях. Повідомляйте спостерігачів про виборчі порушення за номером гарячої лінії: +38 067 720 16 68. Оперативні новини щодо спостереження читайте також на Facebook-сторінці ОПОРА Чернігів: www.facebook.com/opora.chernihiv

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)