11 травня Чернівецький апеляційний суд продовжив новий розгляд апеляційної скарги прокуратури на виправдувальний вирок Ростиславу Білику, якого звинувачують у підкупі виборців на місцевих виборах 2015 року.

Нагадаємо, що 21 березня 2023 року Касаційний кримінальний суд Верховного Суду скасував ухвалу Чернівецького апеляційного суду від 1 червня 2022 року. Тоді  апеляційну скаргу прокурора залишили без задоволення, а виправдувальний вирок першої інстанції (Першотравневого районного суду м. Чернівці від 25 березня 2022 року) — без змін. Суд вказав, що суд першої інстанції не надав оцінки всім доказам, здобутим у кримінальному провадженні.

Під час судового засідання 11 травня Чернівецький апеляційний суд дослідив письмові докази, які сторона обвинувачення просила повторно дослідити. Прокурор наголосив на тих доказах, які, на його думку, підтверджують вину Ростислава Білика (протоколи проведення слідчих експериментів, протоколи огляду з’єднань тривалості місцезнаходження абонентів на час проведення телефонних розмов, протоколи огляду мобільних телефонів, особистих сторінок соціальних мереж, протоколи обшуку, процесуальне рішення про визнання речовими доказами грошових коштів виявлених під час обшуку, висновки експертів, тощо). Також було досліджено відео зі слідчими експериментами із співучасниками злочину.

Після завершення дослідження письмових доказів прокурор повідомив, що сторона обвинувачення не може забезпечити явку до суду двох ключових свідків у справі, оскільки вони перебувають за межами України. Один із них перетнув кордон України в січні 2022 року, а інший ще у вересні 2021 року. Нагадаємо, що вказані свідки були співучасниками злочину та ще у 2015 році уклали угоди про визнання винуватості і за вироком суду їх засудили до 3 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням на 1 рік.

У зв’язку із цим суд завершив з’ясування обставин у «справі Білика» та перейшов до судових дебатів, в яких прокурор просив суд скасувати виправдувальний вирок Першотравневого районного суду та постановити новий вирок, яким визнати Ростислава Білика винним у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України та призначити йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі і звільнити його від відбування покарання, встановити іспитовий строк 3 роки та покласти на Білика обов’язок періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

Натомість, обвинувачений Ростислав Білик та його захисник просили відмовити в задоволенні апеляційної скарги та залишити в силі виправдувальний вирок Першотравневого районного суду м. Чернівці.

Суд оголосив перерву, наступне судове засідання відбудеться 19 травня о 10 годині, в якому обвинувачений виступить із останнім словом.

ОПОРА і надалі слідкує за ходом цього кримінального провадження та повідомлятиме про його розгляд.