Наприкінці травня в Києві розпочнеться Книжковий Арсенал – один із найбільших в Україні та Східній Європі міжнародних фестивалів. Українські видавці до цьогорічного фестивалю підходять оптимістично – в 2023 кількість виданих одиниць зросла на 73%, а тиражі збільшились у три рази. Це стало можливо, зокрема, через те, що на українському ринку стало значно менше російської книги, яка, проте не стала маргіналізованою і тим більше нікуди не зникла.

Гостем цього випуску «Сили вибору» став Антон Мартинов, засновник книжкового видавництва «Лабораторія». Він також розвиває застосунок для читання книг у смартфоні Librarius, який дозволяє брати в оренду книжки або ж платити місячну підписку і отримати доступ до всіх позицій в бібліотеці.

Ольга Айвазовська поговорила із Антоном Мартиновим про бум книговидання в Україні, запит на літературу про війну та роботу з авторами, які такі тексти пишуть, а також про невміння сучасної молоді читати. Також під час розмови подискутували про те чому на третій рік війни в Україні досі можна купити російську книжку та якою має бути політика України, щоб російські видання зникли в Україні або стали маргінальними.

«Сила вибору» – проєкт Громадянської мережі ОПОРА, який має на меті акцентувати важливість відповідального та усвідомленого вибору для сталого розвитку України та українського суспільства.