В опублікованих складах сільських та селищних виборчих комісій в Тернопільській області станом на 18 вересня було виявлено декілька  ТВК у складі яких було менше осіб, аніж того вимагає Закон.

Спостерігачі від Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області у своїх попередніх повідомленнях уже висвітлювали проблему із формуванням сільських та селищних виборчих комісій та нестачею кадрів у їх складі. Проте, ця проблема залишається ще актуальною.  До прикладу, в газеті Тернопільської районної ради  «Подільське слово» від 18 вересня 2015 року було опубліковано склад сільських та селищних територіальних виборчих комісій Тернопільського району. Проаналізувавши оприлюднені дані було виявлено, що у складі Почапинської сільської виборчої комісії лише 5 членів, у Буцнівській, Смиковецькій, Миролюбівській сільських виборчих комісіях лише по 8 членів. У Самолусківській сільській виборчій комісії Гусятинського району, Тернопільської області в опублікованих даних про склад комісії також вказано лише 8 членів.

Sklad TVK2

Sklad TVK3

Такі дані свідчать про порушення п.1 ст. 22 Закону України «Про місцеві вибори», в якому зазначено, що «склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у законному порядку місцевих організацій політичних партій з урахуванням обмежень, встановлених частиною другою статі 12 цього закону, у кількості не менше 9 і не більше 18 осіб». Однак Закон України «Про місцеві вибори» передбачає «вихід» із цієї ситуації, зокрема  п.17 ст.22 Закону України «Про місцеві вибори»  зазначає, що «у разі якщо подання щодо кандидатур до складу територіальної виборчої комісії не надійшли в уставленні цією статтею строки, або до складу територіальної виборчої комісії запропоновано менше ніж 9 осіб, склад територіальної виборчої комісії формується у визначені частинами четвертою-дев’ятою  цієї статті строки (тобто, сільські та селищні комісії формуються не пізніше ніж за 42 дні до дня виборів) за поданням голови відповідної виборчої комісії за пропозиціями членів комісії».

На запитання - Чому у складі деяких сільських територіальних виборчих комісій менше ніж 9 осіб? - голова Тернопільської районної виборчої комісії  Галич Ганна Миколаївна, сказала: «що люди відмовляються працювати у складі комісій, тому вони ще не сформовані, а дані подали ті, які були (на час публікації)». Голова Тернопільської районної ТВК додала, що продовжується пошук людей для формування неповних комісій.

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області зазначив, що «ми мали розмову із багатьма головами районних виборчих комісій, представниками місцевих організацій політичних партій, інших суб’єктів виборчого процесу щодо цієї проблеми. За результатами яких можна зробити висновок, що такі факти свідчать про нерозвиненість партійних структур на рівні села, селища, району місцевих організацій політичних партій, особливо новостворених, відсутністю відповідних кадрів на місцях, а також небажанням людей працювати у відповідних виборчих комісіях через, на їх думку, складність нового виборчого законодавства, короткі терміни виборчого процесу, великий об’єм роботи, надмірна відповідальність та малу фінансову винагороду».

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.