Передвиборна благодійність, новостворені партії народних депутатів, обраних від Хмельниччини, та спекуляції на темі АТО –  риси, якими уже відзначилася виборча кампанія на Хмельниччині. Водночас до роботи ТВК в регіоні поки що зауважень небагато, впадає у вічі лише значна кількість членів комісій, які неодноразово змінювали партійну приналежність.

 

Про ці та інші особливості виборчого марафону на Хмельниччині розповів координатор кампанії спостереження Громадянської  мережі ОПОРА під час прес-конференції, яка відбулася в обласному центрі у вівторок, 15 вересня.

– У Хмельницькій області Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала фальстарт виборчих перегонів, – зазначив представник ОПОРИ. – Більшість потенційних кандидатів і партій розпочали активно рекламувати свою діяльність задовго до офіційного початку виборчого марафону.  Особливо помітною боротьба за голоси виборців стала напередодні початку нового навчального року: йдеться про привітання від потенційних кандидатів на носіях зовнішньої реклами, подарунки школярам і студентам (найбільшу активність виявили ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ» та ПАРТІЯ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ»). І хоча законодавство забороняє ведення агітації до офіційної реєстрації кандидатів, не передбачено жодних покарань для осіб, які займаються агітацією до часу реєстрації кандидатом у відповідній ТВК.

Серед особливостей цієї виборчої кампанії на Хмельниччині обласний координатор відзначив спекуляції на темі АТО, створення партій народними депутатами-мажоритарниками від нашого регіону та відсутність конкуренції ідей і програм ймовірних кандидатів. Натомість, за словами координатора кампанії спостереження Громадянської  мережі ОПОРА у Хмельницькій області, чітко простежується бажання перевершити потенційних конкурентів у благодійності.

Згідно з результатами жеребкування найбільшу кількість представників у ТВК регіону отримали «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Опозиційний Блок, Радикальна партія Олега Ляшка та НАРОДНИЙ ФРОНТ.

Трійка партій-лідерів за кількістю представників у головуючому складі ТВК Хмельниччини виглядає таким чином: 17 керівних посад у Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина», 13 у ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ», 12 у «НАРОДНОГО ФРОНТУ».

– Як показав наш аналіз, 95 теперішніх членів ТВК вже були у складі територіальних виборчих комісій на місцевих або в окружних виборчих комісіях на президентських чи парламентських виборах, – наголосив координатор. – Частина членів виборчих комісій змінили свою партійну приналежність від часу попередніх виборів. Найбільше таких у ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ». Зокрема ця політична сила делегувала до частини ТВК осіб, які в виборчих кампаніях часів президентства Віктора Януковича представляли провладні політичні партії.

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.