Напередодні виборів потенційні кандидати та політичні партії використовують різні методи для самопіару. Такі дії не є порушенням закону «Про місцеві вибори», однак свідчать про нехтування принципом рівних можливостей.

Так, активісти Політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» у Жмеринському районі взялися захищати права водіїв на дорозі при неправомірних діях працівників ДАІ.

Зокрема, у соціальні мережі Facebook на сторінці «Об’єднання «Самопоміч» - Жмеринка розміщено повідомлення про можливість отримати безкоштовні консультації у випадку порушення прав водіїв.

«Активіст ПП «Самопоміч» та антикорупційного руху «+ Дорожній Контроль Європа» Андрій Яворський завжди допоможе в захисті прав водіїв на дорозі при неправомірних діях працівників ДАЇ. Надаються безкоштовні телефонні консультації, виїзд на місце зупинки працівником ДАЇ, допомога в оскарженні постанов у суді, які інспектори виписують не розібравшись в ситуації…» - йдеться у повідомленні.

vinnitsa samopomich dopomoga z dai

12 вересня у Вінниці у наметах із логотипами «ГО «Вінниця – безпечне та комфортне місто» Андрій Ковальов» виборцям пропонували безкоштовні медичні послуги – вимірювали тиск.

vinnitsa vymir tysku samopomich

Фото з сайту Newsonline24

Зазначимо, що Андрій Ковальов є одним із кандидатів у депутати Вінницької міської ради у списку Політичної партії «Об’єднання «Самопоміч». На сторінці проекту «Вінниця безпечне місто» у Facebook є логотип «Самопомочі», куратором проекту є Андрій Ковальов.

vinnitsa samopomich kovalov

 

Також 13 вересня у Вінниці «Об’єднанням «Самопоміч» проводився квест «Знай своє місто». Учасників квесту заохочували «безліччю призів та масою задоволення». За словами довготермінового спостерігача ОПОРИ, після заходу 5 команд отримали печиво, а переможці безкоштовні квитки в боулінг на 10 людей.

vinnitsa samopomich kvest

vinnitsa samopomich kvest1

До моменту офіційної реєстрації кандидатів на місцевих виборах важко довести, що такі дії є передвиборною діяльністю і порушенням законодавства. Проте, якби партії були зареєстровані, то такі заходи є порушенням.

Так, згідно статті 60 частини 4 ЗУ «Про місцеві вибори»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.Забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації».

Також згідно статті 54 частини 2 ЗУ «Про місцеві вибори» «Місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється».

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.