Ще один засіб вплинути на виборця застосовують кандидати, які мають доступ до адміністративного ресурсу, - це розповідати про свої «добрі справи», які зроблені за бюджетні гроші.

До такого способу агітації вдаються різні кандидати і у різний спосіб. Так, у виборчому окрузі № 184 розповсюджується газета, замовником якої є кандидат Микола Дмитрук (самовисування). Він як діючий народний депутат ставить собі у заслугу «особисто залучені кошти» на розвиток соціально-культурної сфери районів, які входять до виборчого округу № 184, що перераховані на чотирьох шпальтах цієї газети. В цьому переліку йдеться і про спонсорську допомогу і власні пожертви, які він робив для різних освітніх закладів та установ.

Dmytruk 1 Dmytruk 2

А кандидат у народні депутати по виборчому округу № 183 Андрій Гордєєв (висування від партії «Блок Петра Порошенка») розповсюджує листівку, в якій прямо вказує на надання матеріальної допомоги на ремонти дошкільним закладам та ремонт системи водопостачання у декількох селах Білозерського району. У цій листівці згадується і підтримка з боку Андрія Путілова, голови Херсонської обласної державної адміністрації, правда, тут його називають народним депутатом, яким він наразі не є, цей факт має ознаки впливу адміністративного ресурсу.

Gordeev

Довготермінові спостерігачі ОПОРИ під час моніторингу відвідували населені пункти, про які йдеться в агітаційних матеріалах, за словами представників органів місцевого самоврядування, ремонти і обладнання об’єктів проводилось за рахунок коштів бюджетів різного рівня. А кандидати у народні депутати приписують собі ці заслуги, вводячи таким чином в оману виборців. 

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.