Виборці одномандатного виборчого округу № 193 з центром у Кам’янці-Подільському не матимуть достатнього доступу до інформації про склад дільничних виборчих комісій. До жителів Кам'янець-Подільського та Новоушицького районів, які належать до цього округу, практично не доходить приватна газета «Ділове місто» зазначеним тиражем у 7,5 тисячі, яку окружна виборча комісія обрала для оприлюднення складу ДВК.

Публікація персонального складу дільничних виборчих комісій у газетах не комунальної власності сталася чи не вперше. Хоча на своєму засіданні окружна комісія розглядала й можливість оприлюднити списки членів дільничних комісій у трьох газетах комунальної власності: «Край Кам'янецький» (широке коло передплатників у Кам’янець-Подільському районі), «Наддністрянська правда» (передплачується в Новоушицькому районі), а також міська газета «Кам'янець-Подільський вісник». Серед їхніх засновників – міська та районні ради і райдержадміністрації, їхній сумарний тираж сягає дванадцяти тисяч примірників.

- Ці списки завжди оприлюднювалися у газетах комунальної власності, - зауважив головний редактор газети «Кам'янець Подільський вісник» Петро Поліщук.

- Законом не заборонено оприлюднювати списки у приватних газетах, - заперечив Борис Охота – уповноважена особа партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» в окрузі. Саме у відповідь на його пропозицію окружна комісія вирішила оприлюднити інформацію про склад 216 дільничних комісій у газеті «Ділове місто». Примітно, що Борис Охота, який працює в штабі кандидата-самовисуванця Володимира Мельниченка (народний депутат від округу у поточному скликанні Верховної Ради України) на попереднє засідання окружкому приходив із посвідченням журналіста «Ділового міста».

Відповідно до частини 15 статті 28 Закону «Про вибори народних депутатів України» рішення про утворення дільничної виборчої комісії друкується у регіональних чи місцевих друкованих ЗМІ. За обрання міської газети для інформування виборців стотисячного міста і двох районів окружна комісія голосувала двічі (спершу не вистачило голосів для прийняття рішення більшістю від складу ОВК). Перед другим голосуванням інформаційний запит до окружної комісії подала головний редактор газети «Край Кам'янецький» Надія Єрменчук. «Газета «Ділове місто» не оприлюднила розцінки у встановлений законом спосіб і термін, а значить не має права друкувати списки членів ДВК, - підкреслила вона. – Під час президентських виборів у травні 2014 року квадратний сантиметр у цій газеті коштував 4,80 гривні. Зараз ціна значно знижена. Тираж також набагато менший, ніж 7500, вказаний у вихідних даних. «Ділове місто» не має розповсюдження на території Новоушицького району, а у Кам'янець-Подільському районі значно поступається нашій газеті».

У відповіді на її запит голова комісії Вадим Бойко (суб’єкт подання – парламентська фракція ВО «Свобода») послався на колегіальність у прийнятті рішення щодо обрання газети «Ділове місто» для ознайомлення виборців зі складом дільничних комісій.

xm Malopublitchni spysky OVK 1 xm Malopublitchni spysky OVK 2

Запит редактора комунальної газети і відповідь голови ОВК

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.