З початку жовтня на одномандатних виборчих округах Закарпатської області відзначається тенденція псування білбордів із агітацією учасників виборчого процесу; застосування технологій антипіару із порушенням вимог законодавства; використання подібної символіки. Зафіксовано ряд випадків порушень норм Закону «Про вибори народних депутатів України» під час розміщення агітаційної продукції та випуску друкованих матеріалів агітації.

В Ужгороді (одномандатний виборчий округ №68) зафіксовано розклеювання листівок-афіш про марш на честь УПА 15 листопада. На цій листівці розміщений логотип партії ВО «Свобода». ОПОРА констатує: згідно з частиною 3 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», до політичної реклами належить використання символіки або логотипів партії. Відповідно, згадана листівка є матеріалом передвиборної агітації, і на ній повинна бути інформація з вихідними даними.

Така інформація на афішах відсутня, відтак у партії ВО «Свобода» допустили порушення вимог частини 7 статті 69 та частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

15 10 2014 news 4Zakarpattja

12-14 жовтня в Ужгороді (одномандатний виборчий округ №68) зафіксовано розклеювання на парканах листівок з фотографією кандидата у народні депутати (самовисування) Олександра Ледиди у супроводі екс-президента Віктора Януковича. На фотографії напис: «Янукович Ледида диктатори».

15 10 2014 news 5Zakarpattja

Листівка містить ознаки агітації не голосувати за кандидата, що передбачено частиною 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Однак на листівці не вказано вихідних даних – хто замовив та надрукував цю продукцію. Відтак невідомими допущено порушення вимог частини 7 статті 69 та частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Зафіксовано ряд випадків пошкодження зовнішньої реклами.

8 жовтня у центрі м. Перечин (одномандатний виборчий округ №70) зафіксовано пошкодження білборду із агітацією кандидата у народні депутати (самовисування) Михайла Ланья. На зображенні – фото місцевої футбольної команди ФК «Карпати» з надписом «ФК «Карпати» Перечин – за Михайла Ланьо». Із білборда вирвано папір, де зображення одного із футболістів. Із соціальних мереж стало відомо, що гравець сам здер фото із своїм зображенням, оскільки він «не за Михайла Ланьо», а його дозволу на розміщення фотографії ніхто не питав.

15 10 2014 news 8Zakarpattja

Також на цьому білборді немає вихідних даних, що є порушенням вимог частини 7 статті 69 та частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

10 жовтня невідомі закидали речовиною з фарбою в Ужгороді (одномандатний виборчий округ №68) кілька білбордів, зокрема – на вул. Легоцького, Баб`яка, наб. Слов’янській – із агітацією кандидата у народні депутати (самовисування) Олександра Ледиди. Також на деяких із цих білбордів написано нецензурні слова.

15 10 2014 news Zakarpattja

12 жовтня у місті Іршава (одномандатний виборчий округ №71) на вул.Гагаріна  невідомі закидали речовиною з фарбою білборд із агітацією політичної партії «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)»; на вул. Шевченка – так само пошкоджено білборд із агітацією партії «Народний фронт».

В ніч із 12 на 13 жовтня невідомі обписали образливими словами білборди (зокрема – на пр. Свободи, вул. Минайській, наб. Слов’янській,) із агітацією кандидата у народні депутати (самовисування) Сергія Ратушняка в Ужгороді (одномандатний виборчий округ №68). Кандидат через сторінку у мережі Фейсбук звинуватив у цьому кандидатів у нардепи Віктора Балогу (одномандатний виборчий округ №69), Андрія Погорєлова та Віктора Щадея (одномандатний виборчий округ №68).

15 10 2014 news 7Zakarpattja

Вранці 13 жовтня зафіксовано, що троє чоловіків зривали із стовпів на транспортному мості в Ужгороді (одномандатний виборчий округ №68) банери  із агітацією кандидата в народні депутати (самовисування) Андрія Погорєлова. У цьому випадку трьох чоловіків затримала міліція.

Кандидат у народні депутати (самовисування) Юрій Світлик заявив, що невідомі пишуть його ім’я фарбою на будівлях та спорудах у м. Ужгород (одномандатний виборчий округ №68). Юрій Світлик каже, що його команда писала ім’я кандидата суто на асфальті і суто крейдою, аби напис швидко стерся. Напис крейдою на асфальті у виборчому штабі кандидата пояснюють відсутністю грошей на виготовлення друкованої агітаційної продукції, а написи фарбою вважають технологією проти кандидата.

В Ужгороді (одномандатний виборчий округ №68) зафіксовано білборди «Інтернет партії України», які по дизайну візуально подібні до зовнішньої реклами партії ВО «Батьківщина».

 

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
 Координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.