Прихильники кандидатів зривають рекламу конкурентів – такі повідомлення надійшли із округів № 158 (центр – Білопілля) та №160 (центр – Шостка).

Висуванець по округу № 158 від радикальної партії Олега Ляшка Олександр Ревенко заявив, що другий день поспіль невідомі зривають його рекламу та плакати з запрошеннями на зустрічі з дошок оголошень під під’їздами, витягують з поштових ящиків. «Ходять по троє, весь агіт матеріал складають в сумку. Щойно написав заяву в міліцію. Подивимось як пройде перевірка», - повідомив кандидат спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА. Також він стверджує, що до нього дійшли чутки, що це справа рук одного із самовисуванців по округу, але відмовився називати ім’я підозрюваного.

У місті Конотоп (округ №160) навпаки прихильники Богдана Тицького - висуванця від радикальної партії Олега Ляшка, зривали розклеєні на стовпах агітаційні матеріали самовисуванця Юрія Обода. Їх обурило те, що листівки виконані в одному стилі із рекламою радикальної партії та на них є фраза «Я за Ляшка!». В штабі Богдана Тицького повідомили ОПОРІ, що напишуть скаргу до окружної виборчої комісії на дії Юрій Обода.

obod

Факти знищення агітаційної продукції українське законодавство трактує як порушення виборчого права, зокрема перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу.

Пункт 2 статті 157 пункті Кримінального кодексу України говорить: «Ті самі діяння (перешкоджання вільному  здійсненню  громадянином  свого виборчого   права), поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, або іншим способом, – караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

 

За коментарями звертайтеся:
Олександр Хоруженко - координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області
+380509120278
https://www.facebook.com/oleksandr.khoruzhenko
Ірина Стегній – прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+380663055190
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України.
Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.