Не всі кандидати у народні депутати подали проміжні звіти за використання коштів з їхніх виборчих коштів. А серед тих, що подали – багато пустих документів.

Один з механізмів забезпечення прозорості фінансування передвиборчих кампаній – це опублікування проміжних та фінальних звітів про використання виборчих фондів, з яких повинна оплачуватися уся агітаційна робота. Відомо, що до 5 жовтня кандидати у депутати мали подати проміжні фінансові звіти про використання коштів виборчого фонду. Звітування кандидатів відбувається у формі, визначеній постановою Центральної виборчої комісії № 448 від 30 квітня 2014 року. Максимальний розмір виборчого фонду кандидатів-мажоритарників, може становити 4,872 млн грн. Фонд формується за рахунок коштів кандидата та добровільних внесків фізичних осіб.

Спостерігачі наголошують, що у межах Львівської області немає такого округу, де б усі без винятку кандидати-мажоритарники подали проміжні фінансові звіти. З інформації, яку вдалося зібрати спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА, можна зробити висновок, що більшість кандидатів на початку передвиборчої кампанії взагалі не залучила коштів на агітаційні заходи, оскільки подали «нульові» звіти. Такі звіти подали, зокрема діючі народні депутати Ірина Фаріон (ВО «Свобода»), Андрій Тягнибок (ВО «Свобода»), Ярослав Дубневич («УДАР»).

«Багато кандидатів також скористалися правом самостійно наповнювати свої виборчі фонди. Наприклад, Микола Кміть (ВО №126, м. Стрий) вніс до свого фонду 200 000 гривень, з яких витратив уже 85 311,57 грн», - розповідає представниця ОПОРИ у Львові Ірина Швець. Виключно власними коштами користуються кандидати Батенко (№123), Котеляк (№123), Гарасим (№120), Коваль (121), Клим, Оверко, Свалеба (усі – ВО №116).

Слід зазначити, що не всі окружні виборчі комісії надали спостерігачам інформацію щодо проміжних фінансових звітів кандидатів. Деякі з ОВК вважають своїм завданням лише передати такі документи до ЦВК, яка зобов’язана негайно їх опубліковувати на власному веб-сайті. Щоправда, ЦВК не поспішає це робити, чим порушує законодавчу норму.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)