Утворення дільничних виборчих комісій є окремим етапом виборчого процесу, який складається з процедур внесення подань, безпосереднього жеребкування кандидатур та визначення керівного складу комісії. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала перебіг формування ДВК у Львівській області.

Традиційно, внесення подань від суб’єктів (депутатські фракції, партії, кандидати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі та кандидати у відповідному одномандатному окрузі) відбувалося в останні дні і навіть години визначеного часу. Однак не завжди такі подання вносили особи, які на це мають право. Так, у 119 виборчому окрузі подання від кандидата Грушецького (кандидат від партії «ЗАСТУП») внесене уповноваженою особою політичної партії «Заступ», а не кандидатом Грушецьким самостійно, чи його довіреною особою. Аналогічна ситуація спостерігалася в 122 окрузі: подання за кандидата від партії «ЗАСТУП» Артура Шешені робила уповноважена особа партії.  В обох випадках такі подання були відхилені.

У всіх 12 комісіях відбувалися відхилення через наявність «двійників». Однак їх кількість варіювалася від 6 (117  ОВК) до 81 (125 ОВК). Крім того,у 123 ВО було відхилено подання на 251 особу від Європейської партії України, оскільки остання не є суб’єктом виборчого процесу.

За результатами прийняття та опрацювання подань, щодо кожної окремої дільниці визначалася кількість місць, на які включаються кандидатури шляхом жеребкування. У випадках, якщо кількість кандидатур, запропонованих до складу ДВК була більшою ніж кількість вакантних місць у складі кожної комісії, окружна комісія проводила жеребкування. Детальний Порядок жеребкування визначено Постановою Центральної виборчої комісії від 25 квітня 2013 року № 88 (зі змінами) .

Для проведення жеребкування окремо для кожної дільничної виборчої комісії складався у вигляді таблиці в алфавітному порядку список кандидатур, які можуть бути включені до її складу шляхом жеребкування. Після безпосереднього проведення жеребкування (тобто діставання із барабана останнього жеребка) відбувалося опрацювання результатів. Цьогоріч цю частину процедури  можна було здійснювати з використанням інформаційно-аналітичної системи «Вибори народних депутатів України» Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори», що значно пришвидшило процедуру. Відповідно до визначеного Порядку, процедура жеребкування закінчується після оголошення головою комісії прізвищ осіб та суб’єктів подання, які в результаті жеребкування отримали представництво у комісіях.

Однак, цей етап не у всіх комісіях відбувався безперервно. Так, у ОВК №115 після витягнення жеребків та до моменту опрацювання їх результатів було оголошено перерву в засіданні (на добу). Аналогічна перерва оголошувалася і в 126 виборчому окрузі. В 119 окрузі в результаті невчасного відхилення подань, внесених неналежним суб’єктом, проводилося повторне жеребкування.

За результатами жеребкування депутатські фракції, які внесли подання (не внесла подання лише фракція Партії регіонів) отримали таке представництво у ДВК області:

фракція партії "УДАР"

99,58%

фракція ВО "Батьківщина"

99,53%

фракція ВО "Свобода"

99,16%

фракція Партії регіонів

0,00%

Найбільше представництво серед партій, які висунули кандидатів у загальнодержавному окрузі, та  внесли свої подання, отримали:

Політична партія "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

85,69%

Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

84,71%

Радикальна Партія Олега Ляшка

83,45%

Політична партія "Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)"

81,86%

Політична партія "Всеукраїнське аграрне об’єднання "ЗАСТУП"

81,30%

Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода"

77,05%

ПАРТІЯ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

74,05%

Політична партія "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

73,91%

За результатами представництва в комісіях кожен суб’єкт отримав право на пропорційну кількість керівних посад у малих, середніх та великих дільничних виборчих комісіях.

Додаткова інформація:

Ірина Швець, прес-секретар кампанії спостереження у Львівській області – 063 628 68 40.
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)