На нинішньому етапі підготовки до виборів головним завданням окружних виборчих комісій (ОВК) є створення дільничних виборчих комісій. Цей процес мав бути завершеним 10 жовтня, проте, не всім комісіям вдалося вкластися у встановлені терміни.

Зокрема, ОВК № 182, центром якої є Суворовський район м. Херсон, затягнула процедуру утворення дільничних комісій на цілу добу, чим порушила ч.3 ст.107 Закону «Про вибори народних депутатів України».

Довготермінові спостерігачі ОПОРИ були присутні на засіданнях цієї комісії ще з 9 жовтня - з моменту проведення жеребкування, на якому визначається, хто з поданих кандидатур на посаду члена дільничної виборчої комісії, буде включений до її складу.

Ще з початку процедури, на етапі створення списків претендентів для проведення жеребкування, голова ОВК - Левківська Марія Михайлівна (від фракції ВО «Батьківщина») допустила помилку, не включивши у списки дільничних виборчих комісій ті кандидатури, що мають згідно з Законом бути включеними без жеребкування – це представники партій, які мають свої фракції у Верховній Раді. З числа подань від цих суб’єктів були включені лише три (а їх всього чотири): ВО «Батьківщина», Партія регіонів,  Партія «УДАР», а подання від фракції ВО «Свобода» були пропущені. З’ясування цієї помилки надовго затягнуло процес.

Після того, як жеребкування було проведено, складнощі виникли з визначенням керівного складу ДВК, ця робота тривала до вечора 11 жовтня. Таким чином, Постанова про створення дільничних виборчих комісій по виборчому округу № 182 була винесена на добу пізніше, що тягне за собою порушення строків початку роботи ДВК, і як наслідок - всіх інших процедур, встановлених Законом.

ОВК 182

Причиною такої ситуації, на думку спостерігачів ОПОРИ, є низький професіоналізм керівного складу ОВК та неузгодженість у роботі членів комісії.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.