Редактор Новоград-Волинської газети «Час Полісся»  – Лариса Гембарська відмовила у наданні площі для друку політичної реклами кандидата Весельського Віктора Леонідовича, який балотується як самовисуванець по ВО №65 з центром в Новоград-Волинську.

Про це спостерігачу ОПОРИ повідомив Анатолій Завальнюк, довірена особа кандидата, який також зазначив, що попередньо було заключено угоду з редакцією про розміщення матеріалів в газеті. Незважаючи на це, редактор відмовила в розміщенні статті про Віктора Весельського: «Мотивувала це тим, що цей і наступний номери газети викуплені. Фактично відміна відбулася в останню мить».

Редактор газети без запиту коментарів не дає: «Я нічого говорити не буду, подавайте письмовий запит».

Відмова в наданні друкованої площі для агітації є порушенням ч.1 ст.71 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Передвиборна агітація з використанням засобів масової інформації усіх форм власності проводиться з дотриманням принципу рівних умов та в порядку, передбаченому цим Законом».

Та ч.9 ст. 71 Закону «Засіб масової інформації, який надав ефірний час або друковану площу для проведення передвиборної агітації одній партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, одному кандидату у депутати за рахунок коштів відповідного виборчого фонду, не може відмовити у наданні ефірного часу чи друкованої площі на тих же умовах іншій партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, іншому кандидату у депутати. Засіб масової інформації може відмовити у наданні ефірного часу чи друкованої площі партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидату у депутати в разі, якщо надані для поширення матеріали не відповідають вимогам частин шостої чи десятої статті 74 цього Закону».

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.