Агітація за кандидатів на округах № 158 (центр – Білопілля), №161 (центр – Ромни) розміщена в неналежних місцях, не містить вихідних даних.

Курйоз на окрузі № 158 - два кандидати розмістили на рекламі однакові гасла. Самовисуванці Микола Аліфанов та Володимир Токар на листівках мають гасло «Сумщина понад усе!». Обидві листівки розповсюджуються в неналежних місцях: на електроопорах, парканах, кіосках, стінах будинків. При цьому листівка Аліфанова містить вихідні дані, а Токаря – ні.

alifanov tokar

Так само не містять вихідні дані білборди Володимира Токаря, розміщені на окрузі.

tokar

Цікаво, що першими не за правилами благоустрою міста та з порушенням виборчого законодавства були розміщені листівки Володимира Токаря в Сумах в районі під назвою «Хіммістечко». Наступного дня вони були зідрані та поверх наклеєні листівки ще одного самовисуванця Володимира Ладики. На останніх вихідні дані є, але надруковані дуже малим шрифтом і майже не читаються.

ladyka tokar

Аналогічне порушення зафіксоване і в місті Ромни, яке є центром округу №161. Тут також листівки самовисуванця Олександра Бойка розміщені на стовпах.

boyko

Згідно ч. 23 ст. 74 ЗУ Про вибори народних депутатів України «Забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

Зазначене вище розміщення реклами на стовпах та зупинках порушує основні положення Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та рішення Сумської міської ради «Про Правила благоустрою міста Суми».

Нагадаємо, це вже не перше порушення агітації на окрузі №158. Раніше ОПОРА фіксувала рекламу з порушеннями від Миколи Полілуя (суб’єкт висування – політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»).

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України.
Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.