Рішення про часткове задоволення позовної вимоги народного депутата України Сергія Лабазюка до редакції хмельницької міської газети «Проскурів» ухвалив Хмельницький міськрайонний суд. У ньому визнано протиправною бездіяльність редакції, яка не забезпечила публікації відповіді на статтю з недостовірними фактами. Також суд зобов’язав редакцію опублікувати відповідь позивача відповідно до вимог законодавства щодо спростування необ’єктивної інформації. Не задоволено вимогу тимчасово призупинити вихід газети до закінчення виборчої кампанії.

11 вересня в газеті «Проскурів» опубліковано редакційну статтю «Передвиборчий «цирк» розпочали регіонали...». В ній оглянуто початок виборчої кампанії і зокрема зроблено акцент на поведінці діючих народних депутатів, більшість яких після виборів 2012 року увійшло у фракцію Партії регіонів.

«Сергію Лабазюку дістається нині загалом від активу обласної ради «Майдану», де, зокрема, було відслідковано організовані ним благодійні тури на відпочинок у Карпати для голів сільрад Хмельницького та Волочиського районів, інші сумнівні дії. Досить активно його команда з благодійного фонду «Ми поруч» опрацьовує електорат у Хмельницькому, а підконтрольні йому телеканали «Ексклюзив» та «ТV7+» разом із лобістами у райгазетах його округу та обласним офіціозом «Подільські вісті» небезуспішно роблять з нього активного благодійника на армію та силовиків у зоні АТО, зрозуміло, забуваючи, що він був членом парламентської фракції Партії регіонів та чи не найближчим нардепом з оточення екс-губернатора Василя Ядухи», - йдеться у статті.

Народного депутата Сергія Лабазюка, котрий знову балотується в «своєму» окрузі № 188 з центром у Хмельницькому, обурило, що його названо членом фракції Партії регіонів. Весь час він був позафракційним, а з 27 лютого працює у фракції «Справедлива європейська Україна». На підтвердження цього судові представлено довідку із секретаріату Верховної Ради.

- Ми припустилися оціночного огріху. Бо ж мали на увазі прорегіоналівську позицію Сергія Лабазюка, яку підтвердили свідки, - сказав редактор газети «Проскурів» Богдан Теленько. – Ми опублікуємо відповідь позивача дослівно на тій же сторінці, що був опублікований оскаржуваний матеріал. Нічого ж із викладеного в наших матеріалах про нього народний депутат не спростовує. Наполягає лише на формальній неучасті у роботі фракції. Загалом же рішенням суду я задоволений, адже відбулася судова люстрація Сергія Лабазюка».

До слова, Богдан Теленько зареєстрований кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі № 191 з центром у Старокостянтинові, а на чергових виборах у 2012 році балотувався кандидатом у окрузі № 188 і був конкурентом Сергія Лабазюка.

- Відповідно до закону, відповідь на недостовірний матеріал має публікуватися на тій же сторінці й тим же шрифтом. Проте нашу відповідь у випуску газети за 18 вересня лише частково зацитували в матеріалі «Про фракційність і партійність нардепа Сергія Лабазюка», який опубліковано на іншій сторінці. У ньому поставлено під сумнів законність відповіді й додали іронічних коментарів, - прокоментував позовну вимогу ОПОРІ адвокат Сергія Лабазюка Микола Заганяч, який є його довіреною особою на виборах. – А щодо відмови у задоволенні нашої вимоги тимчасового припинення виходу газети «Проскурів», то ми з самого початку розуміли, що випуску газети ніхто не призупинить. Ми ніяким чином не посягаємо на свободу слова, але ж маємо справу зі свідомим перекручуванням фактів, маніпулюванням громадської думки і введенням в оману виборців.

За словами адвоката, якби вони мали справу з виданням,у якого не така усталена читацька аудиторія і коло передплатників, не такої репутації засновник як міська рада, то доклали би більше зусиль на припинення такої редакційної політики.

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.