На відміну від відносно млявої президентської кампанії на Черкащині, передвиборча кампанія до міської ради Черкас та на пост Черкаського міського голови проходить досить активно. Порівняно з квітнем, у травні 2014 р. кількість зовнішньої реклами кандидатів та партій збільшилася у декілька разів. На вулицях міста присутня агітація більшості партій та кандидатів, особливо активні в своїх округах кандидати-мажоритарники. Більшість з останніх проводять зустрічі, поширюють  друковану агітаційну продукцію, окремі кандидати проводять низку розважальних заходів та роздають подарунки, що можна вважати непрямим підкупом виборців. Дещо проблематично складається робота Черкаської територіальної виборчої комісії через недостатнє фінансування та низку інших проблем. 

Діяльність ТВК та органів влади, відповідальних за організацію виборчого процесу

У діяльності місцевої ТВК присутня низка проблем, зумовлених різними причинами. Спочатку роботу комісії гальмувала відсутність фінансування. Лише 6 травня відбулося засідання міської ради, на якому депутати ухвалили рішення про внесення змін до міського бюджету на 2014 р. Попри те, що кошти на роботу і забезпечення ТВК, хоч і з суттєвим запізненням, проте було виділено, нині ТВК не забезпечені належними матеріально-технічними умовами. Через брак фінансування члени комісії повинні самі себе забезпечувати необхідними матеріалами, зокрема канцтоварами.

Надалі роботу комісії призупинили позови до суду партій «ВО Солідарність» та «Рідне місто», які по-черзі скаржилися на певні порушення під час жеребкування щодо визначення номерів партій у бюлетені. У зв’язку з позовами до суду на дії ТВК, про які йшлося вище, комісія відстає від календарного плану. Також члени ТВК стверджують, що до ЦВК на них постійно надходять скарги від учасників виборчого процесу. Виготовлення виборчих бюлетенів для голосування було забезпечено невчасно. Так, лише 15 числа (а не до 14 травня включно, як передбачено законодавством) ТВК подали бюлетені на виготовлення поліграфічним підприємствам. Попри все вищезазначене, роботу комісії можна вважати відносно задовільною.

Активність потенційних кандидатів і партій

За короткий час перед виборами активність кандидатів зросла у декілька разів, в порівнянні з квітнем. Дуже активно працюють кандидати-мажоритарники, зокрема від Партії вільних демократів, ВО «Батьківщина», ПП «УДАР». Основна боротьба за мерське крісло точиться між Анатолієм Бондаренком (ВО «Батьківщина») та Сергієм Одаричем (Партія вільних демократів), а їхні політичні сили є найактивнішими у передвиборчий період у Черкасах.

Зокрема, у Анатолія Бондаренка зафіксована найбільша кількість білбордів по місту, розміщені палатки, де роздають агітаційну продукцію. Також Анатолій Бондаренко постійно організовує різноманітні заходи, під час яких проводиться агітація за цього кандидата. Окрім цього, публікації про Анатолія Бондаренка з’являються на сайті «Про все», його діяльність постійно висвітлюється на підконтрольному йому виданні «Про головне». 

Натомість кандидат в мери Сергій Одарич постійно проводить зустрічі з виборцями, зокрема відбувалися зустрічі з представниками профспілок, студентами Східно-європейського університету, трудовим колективом Черкаської продовольчої кампанії, у дворах із виборцями. Також містом розміщені намети, в яких роздають агітаційну продукцію, є білборди. Сергій Одарич часто з’являється в ефірі телеканалу «ВІККА».

Загалом, серед партій найактивніше агітаційну роботу проводить Партія вільних демократів, «Рідне місто», ВО «Солідарність», «УДАР Віталія Кличка», ВО «Батьківщина», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Демократичний альянс». У близько половини партій, які беруть участь у дострокових місцевих виборах, агітаційна робота є малопомітною або відсутня.

Більшість кандидатів використовують традиційні види, прийоми і методи агітації: білборди, роздаткові матеріали, агітаційні намети, зустрічі в дворах, розклеювання та вкидання агітматеріалів у поштові скриньки. Часто розміщена зовнішня реклама кандидатів не має вихідних даних, розміщена не у передбачених для цього місцях, зокрема на транспорті.

Не можна стверджувати, що у м. Черкаси відбуваються системні порушення виборчого законодавства, проте були зафіксовані окремі випадки непрямого підкупу виборців. Зокрема, помічено, як активісти від Анатолія Бондаренка (ВО «Батьківщина») роздавали водіям наклейки на скло автомобіля з написом «Я голосую за Бондаренка», яку потрібно було не знімати до 24 травня. За розміщення такої агітації водії отримували 100 гривень [http://opora.ck.ua/?p=2075]. Окрім того, на святкуванні Дня Перемоги відбувся безкоштовний концерт від імені Анатолія Бондаренка. Присутніх пригощали кашею, горілкою, хлібом та салом. Дітям роздавали солодку вату, розважали аквагримом та батутами (http://opora.ck.ua/?p=2203). Захід для дітей Анатолій Бондаренко організував і 1 травня у парку «Ювілейний», на якому відбувалася роздача солодкої вати та морозива для дітей. Також працював аквагрим та батут, відбувалися конкурси [http://opora.ck.ua/?p=2099]. За сприяння Анатолія Бондаренка організовані змагання з міні-футболу серед аматорських команд. Серед призів, які дарували він кандидата: кубки, медалі, м’ячі.

6 травня Черкаська Самооборона розповсюдила відео, на якому невідома агітаторка роздавала людям похилого віку продуктові набори та друковану рекламну продукцію за кандидата в депутати міської ради від партії «Рідне місто» Ірини Семиніної.

9 травня на свято Дня Перемоги за сприяння кандидата в депутати до Черкаської міської ради Володимира Бурячинського (кандидат по одномандатному мажоритарному округу) відбулися заходи присвячені Дню Перемоги. Біля меморіалу «Гармата» (вул. Смілянська-Вернигори) відбувалися різноманітні конкурси з подарунками (розмальовки, мильні бульбашки, цукерки) для дітей, був накритий святковий стіл для жителів району, окрім цього побудований парканчик біля будинку (вул. Смілянська 106/2). Пізніше святковий стіл організували ще біля кількох будинків на цьому окрузі [http://opora.ck.ua/?p=2185].

Окрім цього, зафіксовано, як від кандидатів у депутати Станіслава Лукирича (балотується від Партії промисловців і підприємців України, кандидат мажоритарник по округу № 13) та Артура Савіна (балотується від міської партії «Громадянська солідарність»,  кандидат-мажоритарник по округу № 15) робили асфальт для жителів цих округів.

Діяльність ЗМІ

ЗМІ, які є лояльними до обласної влади - «Черкаський край», «Нова доба», телеканал «Рось» висвітлюють лише найцікавіші події виборчої кампанії, особливо не схиляючись до певної політичної сили. 

Телеканал «ВІККА» пов’язують з Сергієм Одаричем. У його ефірі багато реклами цього кандидата, відбуваються періодично ефіри з ним. У цей же час риторика телеканалу «Антенна», який відновив своє мовлення перед виборами і повністю підконтрольний Валерію Воротнику та Володимиру Мамализі (депутати міської ради, безпартійні, кандидати в депутати від партії «Екологія та Соціальний захист»), зводиться до критики Сергія Одарича. Відзначимо, що спікерами цього каналу є особисто В. Мамалига та В. Воротник.

Натомість з Анатолієм Бондаренком пов’язують сайти «Про головне» (http://progolovne.ck.ua/) та «Дзвін» (http://dzvin.org/), де фігурують матеріали лояльні до кандидата і агітація проти його основного опонента Сергія Одарича.

Більш-менш збалансовано працює видання «Вечірні Черкаси», публікуючи оглядові статті про виборчу кампанію та передвиборчу агітацію з позначкою «передвиборча агітація». Серед Інтернет-сайтів політично нейтральним є видання «Прочерк». 

Конфлікти та публічні інциденти, пов’язані із місцевою виборчою кампанією

Триває конфлікт між Сергієм Одаричем (Партія вільних демократів) та групою його опонентів. Так, відомо, що депутати міської ради Володимир Мамалига та Валерій Воротник 15 травня на сесії обласної ради розповсюджували газету «Антенна», яка спрямована проти Сергія Одарича. Газета була зафіксована також у фойє приміщення Черкаського міського виконавчого комітету на стенді для преси, також її розповсюджують агітатори містом. Окрім того, під час вуличного опитування, організованим кандидатом на міського голову Анатолієм Бондаренком (ВО «Батьківщина»), ведучий заходу Денис Колесник відверто висловився під час опитування виборця про те, що після Сергія Одарича «залишилася розруха».